Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Οι εκπαιδευτικές αρετές του μαυροπίνακα

Καταχωρήθηκε στις: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2007 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 1937
στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Το πιο ταπεινό και διαχρονικό εποπτικό μέσο διδασκαλίας, αναδεικνύεται κορυφαίο και αναντικατάστατο εργαλείο χάρη στην παραστατικότητα και την αμεσότητά του.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν με κάθε ευκαιρία την αξία και την πολύτιμη σημασία των εποπτικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους. Τα σύγχρονα μέσα κάθε μορφής, τους βοηθούν να «ζωντανέψουν» και να κάνουν τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα και πιο εύκολα για τους μαθητές τους. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπεται η αξία και η σημασία του μαυροπίνακα, του ταπεινού αλλά σημαντικού αυτού παραδοσιακού μέσου που βρισκόταν ανέκαθεν στις τάξεις διδασκαλίας στο πλευρό των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών.

Ο μαυροπίνακας παραμένει το κορυφαίο σύμβολο και βοήθημα για πολλούς λόγους. Πρώτα απ όλα είναι εύχρηστος και ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του διδάσκοντος, ενώ δεν χρειάζεται αυτός να διακόψει την ομιλία αφού μπορεί να μιλάει και να γράφει συγχρόνως. Ο μαυροπίνακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάντα αφού για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται ειδικές εγκαταστάσεις, ούτε καν ηλεκτρική, ενώ δεν απαιτείται η παρουσία κάποιου βοηθού ή άλλης συγκεκριμένης παραμέτρου. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος συμμετέχει στην εξέταση των μαθητών μετατρέποντάς την σε αφομοιώσιμη διδασκαλία. Ο πίνακας προκαλεί εξάλλου τον δάσκαλο σε συνεχή κίνηση, αλλά και σε ζωντανό διάλογο με το ακροατήριο. Η αμεσότητα και η δυνατότητα αξιοποίησής του τον κάνουν πραγματικά αναντικατάστατο.

Ποια είναι όμως η πορεία και η εξέλιξη του μαυροπίνακα; Αρχικά ήταν βαμμένος με τρίμμα από σχιστόλιθο. Στη συνέχεια η στιλπνή λαδομπογιά αντικατέστησε το ορυκτό και αυτός έδωσε σύντομα τη θέση του από την πράσινη λάκα. Σήμερα οι περισσότεροι πίνακες είναι μία λουστραρισμένη πράσινη επιφάνεια επάνω στην οποία γράφει η κιμωλία.

Την τελευταία εικοσαετία μια νέα μορφή πίνακα έκανε την εμφάνισή της. Ο λόγος για τον λευκό πίνακα, με την επιφάνεια της λευκής επισμάλτωσης ή αλλιώς τον πίνακα πορσελάνης. Στη νέα αυτή μορφή του παραδοσιακού πίνακα, η γραφή γίνεται με ατοξικούς μαρκαδόρους διαφόρων χρωμάτων.

Εθνος

Πηγή: e-selides

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 @ 18:47:03 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ένας κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με «βαριές» υπογραφές !... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 @ 10:10:11 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 20-3-2019 έως και την Τρίτη 2-4-2019, ώρα 15:00, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2019.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 @ 20:25:59 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Πώς γίνεται μια ανασκαφή; Ποιοι συνεργάζονται για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πώς συντηρούνται τα ευρήματα και πώς αυτά χρησιμοποιούνται μετά για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας;... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017 @ 11:46:08 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας για τη μετάβαση στον τόπο διορισμού τους.  Για πρώτη φορά, φέτος, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 @ 11:06:25 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 @ 08:41:35 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου έχει προσελκύσει και χιλιάδες Έλληνες, δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές.... περισσότερα »