Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα

   Πρωτομαγιά

      (πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό)

 

   Πάσχα

      (πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό)

 

   Λήξη σχολικής χρονιάς

      (πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό)

 

Οργάνωση σχολείου/τάξης

      (έγγραφα, έντυπα, βραβεία,

       ετικέτες, αναμνηστικά, κτλ)

 

Σχολ. εορτές/Εκδηλώσεις

      (πλούσιο εορταστικό υλικό,

       για όλες τις εκδηλώσεις) 

 

 Ελεύθερη Ώρα για τα Παιδιά

 

 Εκπαιδευτική TV

 

 Δείτε ΟΛΟ το υλικό μας !

 

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους,

     για όλο το υλικό μας !

     (χωρίς δημιουργία λογαριασμού)

 

Προτεινόμενος

     φυλλομετρητής: Chrome Gr

 

stop-bullying.gov.gr

 


 Ημερολόγιο Μαΐου 2024

 Σχολικό ημερολόγιο 2023-24

 Προγραμ/σμός εκπαιδ. 2023-24

 Μισθοδοσία εκπαιδευτικών

 


 Χρήσιμα

 Νοσοκομεία

 Νηστείες

 Πρωτοσέλιδα

 Παγκόσμιες Ημ.

 Πρόγραμμα TV

 

    

 Απεργίες

 Φαρμακεία

 Αργίες

 Συγκοινωνίες

 Εκπτώσεις

 Ο Καιρός


 Χάρτης ιστοσελίδας

 Γενικές οδηγίες

Το παιχνίδι της εβδομάδας

        Εκπαιδευτικά παιχνίδια - ασκήσεις 

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Καταχωρήθηκε στις: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 3547
στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
H UNESCO, στις 17 Νοεμβρίου 1965, ανακήρυξε την 8η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναδείξει τη σημασία της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες.
 
Ο αναλφαβητισμός είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, οικονομικό. Η UNESCO ξεχωρίζει δύο κατηγορίες αναλφαβητισμού. Οργανικά αναλφάβητος είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να διαβάσει, να γράψει και να αριθμήσει σε οποιαδήποτε γλώσσα. Ο λειτουργικά αναλφάβητος είναι αυτός που διδάχτηκε γραφή και ανάγνωση, αλλά στη συνέχεια, δεν καλλιέργησε αυτές τις γνώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τις εφαρμόσει. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σε όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι, καθώς και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. 
 
Ο αλφαβητισμός είναι το επίκεντρο της βασικής εκπαίδευσης και είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Ο αλφαβητισμός αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, εργαλείο της προσωπικής ενδυνάμωσης και ένα μέσο για την κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο αλφαβητισμός είναι η πύλη για περαιτέρω μάθηση. 
 
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες για τα ίδια τα άτομα, τις κοινωνίες και τις οικονομίες, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων. Η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων αλφαβητισμού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων της περιορισμένης συμμετοχής στη διά βίου μάθηση και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου που θεωρείται μια από τις πιο επώδυνες μορφές που παίρνει η ανισότητα, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
 
Αποτελεί χρέος της πολιτείας η έγκαιρη αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και η παροχή παιδείας σε όλους, μέσω της ίδρυσης περισσότερων νυκτερινών σχολείων, της ενίσχυση και δημιουργίας ειδικών σχολείων για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, της ίδρυσης σύγχρονων εκπαιδευτικών κέντρων, της υποστήριξης οικονομικά αδύναμων οικογενειών, ώστε να αποδεσμευτούν τα νεαρά άτομα από κάθε απασχόληση και την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε αυτό να είναι ελκυστικό στους νέους, και την προώθηση και ενίσχυση της διά βίου μάθησης. 
 
Στον τόπο μας, μαζί με την πολιτεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους οι εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα απασχόλησης των παιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βιωματικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Ανεξάρτητα, όμως, από την πολιτεία και τις οργανώσεις θα πρέπει και το ίδιο το άτομο να επιδιώκει να κατακτήσει τη γνώση και να αξιοποιεί όσες ευκαιρίες του δίνονται προς την απόκτηση της.
Πηγή: e-selides

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 @ 09:07:54 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
 Το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης την 31η Οκτωβρίου, διοργανώνει ομιλίες και εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή του ρόλου της αποταμίευσης... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 @ 13:26:05 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
 Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίστηκε φέτος η 3η Οκτωβρίου. ... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 @ 19:42:52 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
 Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, προκειμένου να επισύρει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για τη μοίρα των φυλακισμένων... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 @ 09:49:08 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
H εθελοντική αυτή δράση είναι πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ και πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη. Αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδος του στον κόσμο,... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 @ 11:29:19 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
«Οι δυνατές προκλήσεις απαιτούν δυνατές απαντήσεις. Μια γενιά πριν, τα έθνη του κόσμου συμφώνησαν να δράσουν για την προστασία της στιβάδας του όζοντος, ξεκινώντας μια διακυβερνητική διαδικασία που χάραξε νέα μονοπάτια».... περισσότερα »