Πίνακας Ελέγχου Συντονιστών ]

Επιλογές διευθυντών - συνέντευξη

Επιλογές διευθυντών - συνέντευξη

Δημοσίευσηαπό dimigo » 25 Ιουν 2011, 08:57

Ίσως για κάποιους από το forum να έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά οι υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών έχουν αρχίσει να προβληματίζονται με τα θέματα - μελέτες περίπτωσης που ανακοίνωσε το υπουργείο και θα αποτελέσουν την βάση της συνέντευξής τους. Επιλέγω μερικά (αυτούσια) για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων:

1. "Σας καταγγέλλεται από γονείς μαθητών που φοιτούν στο σχολείο σας ότι κατά την ώρα της Φυσικής Αγωγής δεν γίνεται μάθημα και ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής επιτρέπει στους μαθητές «να κάνουν ότι θέλουν, να πάρουν μπάλα, να συζητούν, να τρώνε ή να κάνουν βόλτες»."

2. "Σε έρευνα που διεξήχθη στο σχολείο σας διαπιστώθηκε ότι κατά την τελευταία τριετία δεν παρουσίασε ένδειξη ανανέωσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν είχε αναληφθεί από κανένα νέο πρόγραμμα, π.χ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας. Επίσης δεν παρατηρήθηκε εισαγωγή καινοτομιών στο σχολείο, αν και λειτουργεί «μια χαρά», όπως διαβεβαιώνουν οι εκπαιδευτικοί. Κεντρικά ζητήματα στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ήταν η πειθαρχία των μαθητών, οι μέτριες επιδόσεις τους και η καθαριότητα στο σχολείο. "

3. "O νέος Διευθυντής της σχολικής μονάδας διαπίστωσε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βανδαλισμού σε βάρος της σχολικής περιουσίας και του διδακτηρίου την ώρα που το σχολείο δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Σε σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κατάλαβε ότι υπεύθυνοι δεν είναι μαθητές αλλά «εξωσχολικοί». Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι χρόνια τώρα προσπαθούν να πείσουν για να τοποθετηθούν συστήματα ασφάλειας και περίφραξης στα σχολεία, αλλά κανείς δε συμφωνεί γιατί το κόστος είναι υπερβολικό και πέραν των δυνατοτήτων των σχολικών επιτροπών."
Άβαταρ μέλους
dimigo
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: 28 Οκτ 2006, 00:00
Τοποθεσία: Ptolemaida

Δημοσίευσηαπό kyra_daskala » 27 Ιουν 2011, 18:52

Συνάδελφε, από καθαρά ακαδημαϊκό ενδιαφέρον τα κοίταξα και εγώ τα θέματα και προβληματίστηκα ειδικά με τα τρία που αναφέρεις.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει "σωστή" απάντηση.

Τι υποδεικνύει η νομοθεσία να κάνει ο διευθυντής
και τι πραγματικά θα ωφελήσει να κάνει ο διευθυντής και μέσα στα πλαίσια της συναδελφικότητας.

Αν δεν κάνω λάθος είσαι διευθυντής σε σχολείο, έχεις διαβάσει την προτεινόμενη ύλη;
http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13228:bibliografia-gia-tous-ipopsifious-dieithintes-sxoleion&Itemid=1544
Η υπομονή είναι αρετή...<br>UHURU!<br>


και ευτυχώς πάντα ανταμοίβεται! ;-)
Άβαταρ μέλους
kyra_daskala
 
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2006, 01:00
Τοποθεσία: Κηφισιά

Δημοσίευσηαπό dimigo » 28 Ιουν 2011, 09:42

... το θέμα το άνοιξα για να δω αν υπάρχουν μέλη του forum (εκτός από μένα) που είναι υποψήφιοι διευθυντές, αλλά απ' ότι βλέπω δεν υπάρχουν...

Όσο για τα θέματα, πολλά από αυτά είναι μέρος της σχολικής πραγματικότητας. Κάποια μπορούν να απαντηθούν με βάση την κείμενη νομοθεσία ενώ άλλα αναζητούν τη λύση τους στη κοινή λογική. Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα: αν ο διευθυντής αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση κι αίσθημα δικαίου πολλά από τα προβλήματα ξεπερνιούνται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις περιπτώσεις όπου οι διάφοροι μικροεγωισμοί και τα προσωπικά συμφέροντα έφεραν τριβές στα σχολεία μας.
Την σχολική χρονιά που μας πέρασε, αλλά και όλα τα χρόνια λειτουργίας του forum, είδαμε πολλούς συναδέλφους να θέτουν αρκετά προβλήματα σαν αυτά που παρουσιάζονται ως ενδεικτικά θέματα. Ο προβληματισμός και μόνο σε παρόμοιες καταστάσεις, αν μη τι άλλο, θα μας κάνει πιο ψύχραιμους στη λήψη αποφάσεων. Και όσο πιο ψύχραιμος είναι κάποιος τόσο καλύτερες αποφάσεις παίρνει...

Όσο για το υλικό (προτεινόμενη ύλη) που αναφέρεις κυκλοφόρησε το 2008 και υπάρχει στα σχολεία μας και σε έντυπη μορφή.
Άβαταρ μέλους
dimigo
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: 28 Οκτ 2006, 00:00
Τοποθεσία: Ptolemaida

Δημοσίευσηαπό kyra_daskala » 28 Ιουν 2011, 13:06

Κάθε επιτυχία σου εύχομαι!
Ίσως να είσαι ο μοναδικός υποψήφιος που μπαίνει στο forum. :)

Πως σκέφτομαι εγώ τα θέματα, δεδομένου ότι έχω μόνο 6 χρόνια στην εκπαίδευση, δεν γνωρίζω την κείμενη νομοθεσία για τις αρμοδιότητες του διευθυντή και δεν έχω διαβάσει τη σχετική βιβλιογραφία... [i78]οπότε ζητώ τη σχετική επιείκεια αν είμαι εκτός τόπου :wink: [/i78]

Στο πρώτο θέμα, όπου θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε συνάδελφος και όχι μόνο ο γυμναστής, θέλει διπλό χειρισμό. Πρώτα προς τους γονείς και κατά δεύτερον προς το συνάδελφο.
Προσωπικά με νευριάζει όταν η διεύθυνση του σχολείου σπεύδει να υιοθετήσει ή να απορρίψει τις καταγγελίες ενός γονιού. Μια αντικειμενική ανεπίσημη καταγραφή των καταγγελιών και μια απλή υπόσχεση ότι θα διερευνηθεί το θέμα, πιστεύω ότι είναι αρκετές ενέργειες για αρχή.

Αν δεν ευσταθούν οι καταγγελίες, καλό θα ήταν να ξανακληθούν οι γονείς να τους γίνει μια ενημέρωση από τη διεύθυνση και να τους δοθούν και οι απαραίτητες συστάσεις.

Αν ισχύουν οι καταγγελίες, πιστεύω ότι η διεύθυνση θα έπρεπε να ενημερώσει κατ'ιδίαν το συνάδελφο ότι οι γονείς έχουν προσέξει ότι δεν γίνεται μάθημα και ότι θα πρέπει να αλλάξει τη στάση του. Ίσως αν δείξει προσωπικό ενδιαφέρον, να βρεθεί η λύση. Μπορεί κάτι να του συμβαίνει του ανθρώπου και να μην μπορεί να αποδώσει. Θα μπορούσε η διεύθυνση να προτείνει την αγορά υλικού για να εμπλουτιστεί το μάθημα. Ή να κληθεί ο σύμβουλος Φυσικής Αγωγής και να κάνει κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση του μαθήματος.

Τώρα, αν δεν πετύχουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις και ο συνάδελφος συνεχίζει να αδιαφορεί και να μην προσπαθεί, ειλικρινά δεν ξέρω ποια είναι η σωστή οδός.


Θα επανέλθω και για τα υπόλοιπα...
αλλά πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψή σου, αν έχεις το χρόνο.
Η υπομονή είναι αρετή...<br>UHURU!<br>


και ευτυχώς πάντα ανταμοίβεται! ;-)
Άβαταρ μέλους
kyra_daskala
 
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2006, 01:00
Τοποθεσία: Κηφισιά

Δημοσίευσηαπό dimigo » 28 Ιουν 2011, 17:04

... πολύ καλά και ώριμα το σκέφτεσαι και το παρουσιάζεις. Αφού θέλεις την άποψή μου σου την παρουσιάζω εν συντομία, αφού πρώτα κάνω δυο σύντομες παρατηρήσεις: α) Με βάση την νομοθεσία πειθαρχικός προϊστάμενος των εκπαιδευτικών για οποιοδήποτε παράπτωμα είναι ο προϊστάμενος του Γραφείου εκπαίδευσης. Ο διευθυντής έχει ρόλο περισσότερο συντονιστικό, οργανωτικό και διεκπεραιωτικό. β) Είναι καλύτερα να προλαμβάνεις κάτι παρά να το θεραπεύεις. Με βάση αυτό κακώς ο διευθυντής κλείστηκε στο γραφείο του και δεν αντιλήφθηκε τυχόν πρόβλημα στο σχολείο του.

Και τώρα στο διαταύτα: Αν η καταγγελία είναι προφορική καθησυχάζεις τον γονέα και συζητάς το πρόβλημα με τον εκπαιδευτικό προσπαθώντας να δεις αν η καταγγελία είναι βάσιμη. Αν η καταγγελία είναι γραπτή προσπαθείς να πείσεις τον γονέα να σου δώσει χρόνο και αν δεν γίνει κάτι σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσει και την γραπτή καταγγελία, γιατί όπως καταλαβαίνεις η γραπτή καταγγελία σε περιορίζει στους χειρισμούς αφού θα πρέπει να αναφέρεις σχετικά στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης ....

Από την συζήτηση με τον εκπαιδευτικό τώρα, αν προκύψει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η καταγγελία είναι πραγματική, ενημερώνεις τον συνάδελφο πάνω στα καθήκοντά του και στις απαιτήσεις του Προγράμματος Σπουδών ενώ ταυτόχρονα απευθύνεσαι στον Σχολικό Σύμβουλο και τον καλείς στο σχολείο για μια ενδοσχολική επιμόρφωση, πολύ διακριτικά για να μην εκθέσεις τον συνάδελφο ούτε στον σύλλογο διδασκόντων αλλά ούτε και στον Σ Σύμβουλο... Αν πάλι διαπιστώσεις ότι η καταγγελία στηρίζεται σε προσωπική διαμάχη ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον γονέα προσπαθείς να βρεις την αιτία που γεννά αυτήν την διαμάχη και να την εξαφανίσεις προς όφελος κυρίως των παιδιών.

Σταματώ εδώ όχι γιατί δεν έχω να γράψω κάτι άλλο αλλά επειδή αφενός είμαι αργός στην πληκτρολόγηση κι αφετέρου θέλω να ενημερωθώ για τα επεισόδια που γίνονται αυτή την στιγμή στην Αθήνα.
Άβαταρ μέλους
dimigo
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: 28 Οκτ 2006, 00:00
Τοποθεσία: Ptolemaida

Δημοσίευσηαπό tosounid » 29 Ιουν 2011, 18:26

Καλή η προσπάθεια παιδιά. ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε και τα υπόλοιπα.
Άβαταρ μέλους
tosounid
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 12 Οκτ 2008, 00:00


Επιστροφή στο Ελεύθερη εκπαιδευτική σκέψη και έκφραση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron