Πίνακας Ελέγχου Συντονιστών ]

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Συζητήσεις και απόψεις γενικές.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό ANNA61 » 24 Οκτ 2009, 00:54

Συνάδελφοι θα ήθελα να με πληροφορήσει κάποιος ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ τι γίνεται σε περίπτωση απουσίας συναδέλφου από το σχολείο. Υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή; Εσείς τι κάανετε στα σχολεία που υπηρετείτε; Μοιράζετε τα παιδιά σε τάξεις; Σχολάνε νωρίτερα; Μπαίνουν οι υπόλοιποι συνάαδελφοι στο κενο τους;
Ευχαριστώ ...
Άβαταρ μέλους
ANNA61
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 21 Ιαν 2008, 01:00
Τοποθεσία: ÊÑÇÔÇ

Δημοσίευσηαπό stefaki » 24 Οκτ 2009, 12:06

Για το θεσμικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι σίγουρα.Στο σχολείο που υπηρετώ τώρα, μοιράζουμε τα παιδιά.Σε προηγούμενο σχολείο αν έλειπε συνάδερφος πάνω από μία μέρα, μπαίναμε στα κενά μας.Εξαρτάται λοιπόν απ΄το σχολείο.Επίσης έχω ακούσει, σε άλλα σχολεία, πως μπαίνει ο διευθυντής σε περίπτωση μακράς απουσίας συναδέρφου.
Άβαταρ μέλους
stefaki
 
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: 03 Νοέμ 2008, 01:00

Δημοσίευσηαπό falitsa » 24 Οκτ 2009, 17:40

Αρχικά χαιρετώ την αγαπημένη μου Κρήτη, στην οποία υπηρέτησα την πρώτη μου χρονιά ως "δασκαλίτσα" κι όταν έφυγα έκλαιγα με μαύρο δάκρυ!
Anyway, όμως...
Φίλη Anna, η ασάφεια που επικρατεί και στη νομοθεσία ακόμη, είναι αυτή που μας κάνει άνω-κάτω σε περίπτωση απουσίας συναδέλφου. Γι' αυτό συνεδριάζει από την αρχή της σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων και καθορίζει τους κανόνες αντιμετώπισης αυτών των "θεμάτων". Αν ήταν σαφής ο νομοθέτης, θα ήξερες κι εσύ κι εγώ και όλοι μας τι γίνεται, γιατί θα εφαρμοζόταν ο "νόμος" ήδη στα σχολεία. Γιατί να πάρει ευθύνη το Υπουργείο; Μας πετάει ένα "Ο Σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου" και ...απελθέτω απ' εμού...
Στην εγκύκλιο που απεστάλη από το ΥΠΕΠΘ στα σχολεία με θέμα:"Λειτουργία σχολείων για το σχολικό έτος 2009-2010" αναφέρει τα εξής:
[i48]Εφαρμογή ωραρίου σε περιπτώσεις απουσίας εκπαιδευτικού
Το ωράριο αποχώρησης των μαθητών από το Σχολείο δε διαφοροποιείται από το προβλεπόμενο, όπως αυτό ορίζεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, [u48]σε περίπτωση έκτακτης απουσίας [/u48][u48]εκπαιδευτικού οποιασδήποτε ειδικότητας[/u48].
[u48]Μόνο σε μακροχρόνια απουσία εκπαιδευτικού [/u48](Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής) μπορεί να γίνει εξαίρεση, με εισήγηση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και απόφαση του οικείου Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης και στην περίπτωση αυτή ενημερώνονται οι γονείς.
[u48]Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού[/u48], εφαρμόζεται το άρθρο 36, παρ. 25 της Φ.353.1./324/105657/Δ1/8-10-02, (ΦΕΚ 1340 τ. Β) ΥΑ, το άρθρο 29, παρ. 8 της ιδίας ΥΑ, καθώς και το άρθρο 13, παρ. 8, του Νόμου 1566/85.
Σε κάθε περίπτωση δεν κρίνεται παιδαγωγικά ορθό και πρέπει να αποφεύγεται η διάσπαση του τμήματος, του οποίου ο εκπαιδευτικός απουσιάζει, σε άλλες τάξεις.
Τονίζεται ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να λαμβάνουν τα προσφορότερα μέτρα :?: για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού.[/i48]
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
α). Αν λείπει ειδικότητα(βραχυπρόθεσμη απουσία) που μπαίνει π.χ. στη δική σου τάξη, τα παιδιά δε σχολάνε νωρίτερα, άρα κάνεις εσύ την ώρα της, ώστε να σχολάσουν κανονικά.
β). Αν λείπει συνάδελφος δάσκαλος/α και αφού "δεν κρίνεται παιδαγωγικά ορθό και πρέπει να αποφεύγεται η διάσπαση του τμήματος σε άλλες τάξεις" ξεχνάμε τη διανομή των παιδιών. Άρα πρέπει κάποιος να τα "απασχολήσει" όλα μαζί. Στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερο τμήμα της ίδιας τάξης π.χ. Ε1, Ε2, τα παιδάκια του Ε1 πηγαίνουν στην αίθουσα του Ε2 και ο άμοιρος δάσκαλος κάνει μάθημα με 40 παιδιά!!!(Αυτό συμβαίνει χωρίς τον Η1Ν1)
Έλα όμως που τώρα με τον Η1Ν1 απαγορεύεται ο συνοστισμός. Τι θα γίνει λοιπόν; Ή τα μοιράζουμε ή μένουν στην τάξη τους. Και αφού μένουν στην τάξη τους, ποιος θα τα απασχολήσει; Αυτός που έχει κενό; :x (συνήθως στα κενά τρέχουμε σαν τρελοί να διορθώσουμε, να φωτοτυπήσουμε γιατί έχουμε εφημερία και πότε θα προλάβουμε, να συγκεντρώσουμε το υλικό των πειραμάτων...)ή ο διευθυντής;(αν έχει φιλότιμο και δεν έχει μάθημα σε άλλη τάξη τη συγκεκριμένη διδακτική ώρα)
Να τι μας έστειλε μεταξύ άλλων η Δ.Ο.Ε. τον Οκτώβριο του 2008 μετά από βροχή ερωτημάτων που δέχτηκε από συναδέλφους:
"Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να "απασχολεί" με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας εκπαιδευτικού αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση".
Στο σχολείο που ήμουν πέρυσι, βοηθούσε ο διευθυντής ή έμπαιναν στην τάξη οι συνάδελφοι που συμπλήρωναν ωράριο με ενισχυτική και διέθεταν εκείνες τις ώρες στην τάξη του συναδέλφου που έλειπε. Όταν δεν μπορούσε να γίνει αυτό, τότε γινόταν ένωση τμημάτων.
Σε άλλο σχολείο πάλι μοιράζαμε τα παιδιά ανά 4 στα τμήματα που πλησίαζαν ηλικιακά το δικό τους(δε στέλνεις παιδί της Στ' στη Β')και τους δίναμε δουλείτσα για να μη βαριούνται(καμιά εργασιούλα, καμιά φωτοτυπιούλα, σταυρολεξάκια ή συμμετείχαν κι αυτά στο μάθημά μας, αν είχαν τη δυνατότητα και ήθελαν. Αυτό μόνο σε περίπτωση απουσίας 1-2 ημερών. Στο ίδιο σχολείο, όταν συνάδελφος θα έλειπε για 1 μήνα, πίεσε ο διευθυντής μας και μας έστειλαν μια συνάδελφο από το Γραφείο(800 άτομα ήταν εκεί μέσα, αλίμονο αν δεν έστελναν άτομο να βοηθήσει!), για να μη μείνει το τμήμα πίσω στην ύλη.
Στο σχολείο που είμαι φέτος, έλειπε η συνάδελφος του άλλου τμήματος, πήγα εγώ με τα παιδιά μου στην αίθουσά της, κράτησα τα μισά παιδιά της και τα υπόλοιπα τα μοιράσαμε.
Βλέπεις, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει σαφής νόμος που να μας υποδεικνύει τι να κάνουμε...
Δοκίμασε να ρωτήσεις το διευθυντή σου να σου υποδείξει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο... :roll:
Άβαταρ μέλους
falitsa
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 08 Ιαν 2007, 01:00

Δημοσίευσηαπό ANNA61 » 24 Οκτ 2009, 19:18

Ευχαριστώ και τις δυο συναδελφισσες; για την απάντηση στο ερώτημά μου...
Συμφωνώ απόλυτα με τη falitsa ,δεν είμαι καινούργια στον κλάδο και είμαι αρκετά ενημερωμένη σε ότι αφορά τα δικαιώματά μου. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ενώ ο σύλλογος διδασκόντων , επικαλούμενος τοννόμο 1566 ,υπερψηφίζει πρόταση που λέει ότι θα μοιράζουμε τα παιδιά τις δυο πρώτες μέρες και σε περίπτωση μακρόχρονιας απουσίας θα συνενδριάζει για να δει τι θα κάνει και ο διευθυντής διαφοροποιείται και επιμένει οτι ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μπαίνουμε στα κενά μας; Φυσικά να μπαίνει και να βοηθάει αυτός ούτε λόγος... ΄Ποια απόφαση υπερισχύει; Του συλλογου διδασκόντων ή του διευθυντή; Κι αν υπερισχύει του διευθυντή ποιος ο λόγος να συνεδριάζει ο σύλλογος; Όπως κατάλαβες δεν είναι το μοναδικό θέμα που διαφωνούμε. Ότι και ν' αποφασίσει ο σύλλογος ο διευθυντής θα βρει ένα άρθρο , μια εγκύκλιο κάτι για να διαφοροποιηθεί.
Τι γίνεται τότε;

* Όσο για την Κρήτη όποτε ξανάρθεις εδώ είμαστε ......
Άβαταρ μέλους
ANNA61
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 21 Ιαν 2008, 01:00
Τοποθεσία: ÊÑÇÔÇ

Δημοσίευσηαπό falitsa » 24 Οκτ 2009, 21:08

Αααα, μάλιστα...Τώρα κατάλαβα τι περνάς, τα 'χω περάσει κι εγώ...
Έψαξα στα "χαρτιά μου" και... σου 'χω άσχημα νέα:
Στην πρώτη μου απάντηση, στην εγκύκλιο υπάρχουν μερικά αρθράκια ε; Έψαξα στα "χαρτιά μου" και τα βρήκα:
"Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών-διδασκόντων"(Άρθρο 36, παρ. 25): Αντικαθιστούν εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή καλύπτουν το κενό ή απασχολούν τους μαθητές, [u3c]σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή[/u3c]"
"Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με το Σύλλογο Διδασκόντων"(άρθρο 29, παρ. 8 )"Φροντίζει(ο Διευθυντής)να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας [u3c]ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού σε διαθέσιμο [/u3c][u3c]εκπαιδευτικό"[/u3c]
Σιγά μην κάτσει ο διευθυντής να πονοκεφαλιάσει για να τροποποιήσει το ημερήσιο πρόγραμμα. Θα "πατήσει" σ' αυτό το παραπάνω και θα "χώνει" αυτούς που έχουν κενό.
Τώρα θα μου πεις πού είναι η δύναμη των αποφάσεων του Συλλόγου;
Κι αφού ο Διευθυντής θέλει να σας βάζει να δουλεύετε τα κενά σας, γιατί καλέσατε Σύλλογο και κυρίως γιατί ψηφίσατε; Μάλλον σας μάζεψε για να σας ανακοινώσει την απόφασή του:"Θα μπαίνετε στα κενά, τέλος! Αλλά ψηφίστε κιόλας, για να φανεί πόσο δημοκρατικός είμαι"
Τι να σου πω, κοριτσάκι; Ο νόμος βλέπεις...
Τότε γιατί στην εγκύκλιο που μας έστειλαν λένε να μη μοιράζουμε τα παιδιά; Αφού υπάρχουν τα παραπάνω αρθράκια, έπρεπε να λέει "απαγορεύεται η διάσπαση του τμήματος με βάση το άρθρο τάδε, του νόμου τάδε, παράγραφος τάδε"...
Κι ένα τελευταίο: Σας λέει ότι επιμένει να μπαίνετε στα κενά σας. Δεν πρέπει(λέω εγώ τώρα) να σας πει και ποιος νόμος το λέει αυτό;
Άβαταρ μέλους
falitsa
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 08 Ιαν 2007, 01:00

Δημοσίευσηαπό ANNA61 » 25 Οκτ 2009, 00:16

Επικαλείται κάποια απόφαση του Αρείου πάγου ,στον οποιο είχε προσφύγει κάποιο ιδιωτικό σχολείο για παρόμοια υπόθεση κ.λ.π.Τα δικαστήρια όμως ΔΕΝ νομοθετούν και η ΔΟΕ ,στηριζόμενη και πάλι στον 1566 που ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ είναι κατηγορηματική και καλύπτει κάθε συνάδελφο που αρνείται να αναπληρώσει χωρίς έγγραφη εντολή του Διευθυντή. Άσε μεγάλο μπέρδεμα... Ξέχασα να σου πω ότι ο συγκεκριμένος είναι και εκπρόσωπος του συλλόγου μας στη ΔΟΕ... Μάλλον όμως το ...συνδικαλισμό τον αφήνει έξω από το σχολείο...
Άβαταρ μέλους
ANNA61
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 21 Ιαν 2008, 01:00
Τοποθεσία: ÊÑÇÔÇ

Δημοσίευσηαπό kyra_daskala » 25 Οκτ 2009, 00:22

Μάλλον όμως το ...συνδικαλισμό τον αφήνει έξω από το σχολείο...


Εννοείται καλή μου!!!
Ο συνδικαλισμός είναι για τα άλλα σχολεία! :lol:

Γενικά είναι όπως τα είπαν παραπάνω, αν και εγώ έχω τύχει σε συλλόγους και διευθυντές που σέβονται τα κενά και τα παιδιά μοιραζόντουσαν ή έμπαινε ο διευθυντής στην τάξη.
Άβαταρ μέλους
kyra_daskala
 
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2006, 01:00
Τοποθεσία: Κηφισιά

Δημοσίευσηαπό falitsa » 25 Οκτ 2009, 13:16

Μου φαίνεται ότι όλα εξαρτώναι απο το σε ποιον διευθυντή θα "πέσεις"...
Έχω τύχει σε σχολείο όπου "αναπληρωτάκι"στην πρώτη του χρονιά, έχει αρνηθεί να κάνει απεργία(για τους δικούς της λόγους) και ο διευθυντής την απείλησε(ναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση) ως εξής:
"Έτσι, ε; :x Πρόσεξε, γιατί θα σε κρατάω εδώ μέχρι τις 2.00! Κάποιο έργο θα βρω να σου αναθέσω. Ο νόμος μού δίνει το δικαίωμα, που μου σηκώσατε κεφάλι κιόλας, που...που...που..."
Ας μην αναφερθώ στο ύφος του, στις φωνές του, που του έφευγαν τα σάλια από τα νεύρα...
Επί 15 λεπτά προσπαθούσα να την ηρεμήσω, να σταματήσει να κλαίει :cry: και να τρέμει από το φόβο της, γιατί της πέταξε και κάτι σχετικό με το αν θα την καλέσουν και του χρόνου και πώς αυτός μπορεί να βάλει κι εκεί το χεράκι του! Άντε να μπεις στην τάξη τώρα με τα νεύρα κουρέλι, με το στομάχι να σου 'χει πάει στην πλάτη από την ταραχή...
Θεωρώ ότι το έργο των διευθυντών δεν είναι μόνο το διοικητικό. Δεν πρέπει να μας στηρίζουν, να μας τονώνουν, να παίρνουμε δύναμη απ' το παράδειγμά τους;
Γιατί δεν μπορώ, συνάδελφοι, να μην αναφέρω διευθύντρια που είχα κάποτε(καλή της ώρα)που μας είχε πει:"Δεν είστε καλά;Έχετε κάποιο προσωπικό πρόβλημα;Εδώ είμαι!Κι αν κάτι έχετε που σας πιέζει τόσο πολύ, μην μπείτε στην τάξη. Καθίστε, ηρεμήστε και θα μπω εγώ. Μετά με ηρεμία, αν θέλετε, το συζητάμε."
Μάλλον, όμως, αυτά ανήκουν σε άλλο θέμα Δημόσιας Συζήτησης...
Άβαταρ μέλους
falitsa
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 08 Ιαν 2007, 01:00

Δημοσίευσηαπό nina1 » 26 Οκτ 2009, 21:20

Μου φαίνεται ότι όλα εξαρτώναι απο το σε ποιον διευθυντή θα "πέσεις"...
Έχω τύχει σε σχολείο όπου "αναπληρωτάκι"στην πρώτη του χρονιά, έχει αρνηθεί να κάνει απεργία(για τους δικούς της λόγους) και ο διευθυντής την απείλησε(ναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση) ως εξής:
"Έτσι, ε; :x Πρόσεξε, γιατί θα σε κρατάω εδώ μέχρι τις 2.00! Κάποιο έργο θα βρω να σου αναθέσω. Ο νόμος μού δίνει το δικαίωμα, που μου σηκώσατε κεφάλι κιόλας, που...που...που..."
Ας μην αναφερθώ στο ύφος του, στις φωνές του, που του έφευγαν τα σάλια από τα νεύρα...


Κάτι μου θύμισε αυτό :) αλλά εγώ δεν έκλαιγα. Το πήγαμε κόντρα μέχρι τέλους με τον ηλίθιο που χα τότε για διευθυντή. Ήταν η χειρότερη χρονιά μου και χαλιόμουν σχεδόν καθημερινά όμως...
Εννοείται ότι συμφωνώ μαζί σας πως το θέμα είναι το πού θα πέσεις (διευθυντή ή/και σύλλογο καμία φορά).
Η νομολογία είναι αυτή όπως την περάσατε -κι γω δλδ αυτά γνωρίζω- και ειδικά στο σχολείο που είμαι τώρα ακολουθούμε αυτά τα τελευταία άρθρα για απουσία ειδικότητας (καλύπτουμε εμείς με "απασχόληση" επειδή τυπικά έχουμε ωράριο μέχρι της 2). Για απουσία συναδέλφου γίνεται μοιρασιά...
Τέλος πάντων, επειδή όντως ο διευθυντής μπορεί να βρει πολλούς τρόπους για να μας την σπάσει, μπορείτε να κάνετε το ίδιο κι σεις σε κείνον... Μάθετε καλά τους νόμους και δείτε τι υποχρεούται κι αυτός.
Αν είναι βέβαια ένα το στραβό, παλεύετε... μια υποχώρηση δε βλάπτει. Τη σημειώνεις κιόλας για να τη θυμάται ο άλλος κι όταν είναι καλοπροαίρετος δεν στην κάνει ξανά και ξανά.
Αλλά περιπτώσεις διευθυντών όπως η παραπάνω, με μίσος μπορώ να πω για τους υφισταμένους, ξετινάξτε τον κι σεις... συνελεύσεις, πρακτικά, ωράριο, κτλ, κτλ. όλο και κάπου θα χει ένα παραπτωματάκι...

υγ. σε παρακαλώ falitsa σε παραπάνω μήνυμά σου αναφέρεσαι σε ανακοίνωση της ΔΟΕ. μπορεί να μου την δώσεις? αυτή δλδ που λέει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι για "απασχόληση".
Άβαταρ μέλους
nina1
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 07 Δεκ 2006, 01:00

Δημοσίευσηαπό ANNA61 » 26 Οκτ 2009, 21:55

Δεν αναφέρεται η falitsa στη ΔΟΕ αλλα εγώ νομίζω. Η ΔΟΕ επικαλούμενη τα αρθρα του 1566 που αναφερονται στο διδακτικό ωράριο κάνει σαφή διαχωρισμό. Δηλαδή έστω και 10 λεπτά να " απασχολήσεις" τα παιδιά πέρα απο τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας σου αυτό υπάγεται στο διδακτικό και όχι στο εργασιακό ωράριο. Το εργασιακό ωράριο είναι μέχρι τις 2 αλλά δεν αφορά εργασία μέσα σε τάξη παρά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ δραστηριότητες που θα σου αναθέσει ο διευθυντής( ετοιμασία σχ. εορτών,κ.λ.π.). Γενικά υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στα άρθρα που αναφέρει η falitsa και στον 1566 όσον αφορά το διδ. ωράριο .Από τη μια πρέπει να προστατέψουμε το ωράριό μας για το οποίο παλεύουμε τόσα χρόνια κι από την αλλη στέλνονται εγκύκλιοι που επιτρέπουν σε κάποιους διευθυντές να δίνουν διαταγές και να περνούν το δικό τους. Και τελικά ,συνάδελφοι τι πρέπει να υπερισχύσει η εγκύκλιος ή οι νόμοι; Και απαντώ η σωστή συνεργασία ανάμεσα στο διδ. προσωπικό και το διευθυντή και η συναδελφικότητα ανάμεσα σε όλους. Και στην τελική το πρόβλημά μου , ειλικρινά ,δεν είναι αν θα κάνω 1 ή 2 ώρες παραπάνω τη βδομάδα. Άμα όμως μου το κολλήσεις στον πίνακα ανακοινώσεων με σφραγίδα και υπογραφή και αφού έχει πάρει ο σύλλογος διδασκόντων ,ομόφωνα ,άλλη απόφαση τότε κάτι με χαλάει . Υπερισχύει ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ του δημοσίου υπαλλήλου και αντιδρώ....
Άβαταρ μέλους
ANNA61
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 21 Ιαν 2008, 01:00
Τοποθεσία: ÊÑÇÔÇ

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενικές απορίες για τους εκπαιδευτικούς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 41 επισκέπτες