Καρχαρίας

Περιγραφή: Ο καρχαρίας (σκυλόψαρα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια της θάλασσας, που ανήκει στην υπόταξη των καρχαροειδών.
Περιγραφή: Τα ψάρια αυτά ανήκουν σε διάφορες οικογένειες μεγαλόσωμα. Το μήκος τους φτάνει τα 12 μ. και το βάρος τους τους 6-7 τόνους. Είναι αρπακτικά και βρίσκονται σ΄όλες τις θάλασσες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα.
Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά: μεγάλο κεφάλι, που έχει μακρουλό ρύγχος και μεγάλο στόμα στο κάτω μέρος του ρύγχους, με 2-3 σειρές δόντια σε κάθε σαγόνι, τριγωνικά και πολύ γερά.
Στη ράχη έχει ένα μεγάλο πτερύγιο και ένα πτερύγια δεξιά και αριστερά στη βάση του κεφαλιού, άλλο ένα πτερύγιο στην κοιλιά και ένα στην ουρά. Το δέρμα του είναι σκληρό σε  χρώμα συνήθως καστανό στη ράχη και καστανόλευκο στην κοιλιά. Έχει πολύ αναπτυγμένη όσφρηση και είναι δεινός κολυμβητής.
Είναι ψάρια τολμηρά, λαίμαργα και δε φοβούνται κανένα κίνδυνο. Πλησιάζουν οτιδήποτε θεωρούν λεία  και παρακολουθούν έτοιμα να αρπάξουν αμέσως καθετί.  Κάθε 24 ώρες τρώει τόσα ψάρια όσα και το βάρος του σώματός του. Καταπίνει ακόμα και ό,τι πετά ο άνθρωπος στην θάλασσα ( ξύλα, κουτιά από κονσέρβες και πολλά άλλα)  χωρίς να τον βλάπτουν, γιατί ό,τι δεν μπορεί να χωνέψει το αποβάλλει προκαλώντας εμετό.
Τα μικρά του μόλις γεννηθούν μπορούν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν μόνα για την τροφή τους.
Το κρέας του καρχαρία συνήθως είναι κατάλληλο μόνο για ψαράλευρο, για ψαρόλαδο και λίπασμα. Το τρυφερότερο μέρος είναι εκείνο που βρίσκεται γύρω από την κοιλιά. Από το δέρμα του κατασκευάζονται ωραία δερμάτινα είδη. Από τα δόντια του κατασκευάζουν περιδέραια και από το λίπος του βγάζουν εξαιρετικό λάδι, που χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία.
Φωτογραφία από E-selides.gr