Ζέβρα

Περιγραφή: Η ζέβρα είναι  θηλαστικό ζώο, που μοιάζουν με τα άλογα. Το συνηθέστερο είδος ζέβρας είναι η Ζέβρα η γνήσια (Equus zebra) που ζει στη δυτική και νότια Αφρική.
Υπάρχουν τρία είδη ζέβρας: οι πεδινές, οι βουνίσιες και η Grevy, που είναι το μεγαλύτερο είδος.
Η ζέβρα είναι μαύρη κι έχει άσπρες ρίγες.
Οι ρίγες έχουν διαφορετικά σχέδια, που είναι μοναδικές για το κάθε ζώο, κάτι σαν τα ανθρώπινα δαχτυλικά αποτυπώματα και χρησιμεύουν στο ζώο ως καμουφλάζ. Οι κάθετες γραμμές τη βοηθούν να κρύβεται στο γρασίδι. Αυτό φαίνεται λίγο παράλογο, αφού το γρασίδι δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Αν όμως σκεφτούμε ότι ο κυριότερος θηρευτής της ζέβρας, το λιοντάρι, έχει αχρωματοψία, τότε αποκτά νόημα.
Οι ζέβρες ζουν σε αγέλες, οι λωρίδες μπερδεύουν τα αρπακτικά ζώα.
Έχουν εξαιρετική όραση και πιστεύεται ότι μπορούν να δουν τα χρώματα. Επίσης έχουν νυχτερινή όραση, αν και δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όσων των θηρευτών τους.
Έχουν εξαιρετική ακοή και μπορούν, όπως τα άλογα και τα άλλα οπληφόρα, να στρέψουν τα αυτιά τους προς κάθε κατεύθυνση. Έχουν ακόμα έντονες τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.
Κοιμούνται όρθιες, όπως τα άλογα, και μόνο όταν γύρω τους υπάρχουν άλλα ζώα για να τις προειδοποιήσουν για ενδεχόμενο κίνδυνο, από αρπακτικά ζώα.
Ποτέ δεν έχουν εξημερωθεί, αν κι έχουν γίνει προσπάθειες. Οι περισσότερες δεν απέδωσαν λόγω της φύσης της. Η ζέβρα είναι απρόβλεπτη και πανικοβάλλεται όταν πιεστεί.
Φωτογραφία από E-selides.gr