Αναζήτηση Φωτογραφιών
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε φωτογραφίες σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τρέχοντα

   Απόκριες

      (πλούσιο εορταστικό υλικό)

 

   Καθαρή Δευτέρα και Σαρακοστή

      (πλούσιο εορταστικό υλικό)

 

   25 Μαρτίου 1821

      (πλούσιο εορταστικό υλικό)

 

   Πρωτομαγιά

      (πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό)

 

   Πάσχα

      (πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό)

 

Οργάνωση σχολείου/τάξης

      (έγγραφα, έντυπα, βραβεία,

       ετικέτες, αναμνηστικά, κτλ)

 

Σχολ. εορτές/Εκδηλώσεις

      (πλούσιο εορταστικό υλικό,

       για όλες τις εκδηλώσεις) 

 

 Ελεύθερη Ώρα για τα Παιδιά

 

 Εκπαιδευτική TV

 

 Δείτε ΟΛΟ το υλικό μας !

 

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους,

    για όλο το υλικό μας !

    (χωρίς δημιουργία λογαριασμού)

 


 Ημερολόγιο Μαρτίου 2024

 Σχολικό ημερολόγιο 2023-24

 Προγραμ/σμός εκπαιδ. 2023-24

 Μισθοδοσία εκπαιδευτικών

 


 Χρήσιμα

 Νοσοκομεία

 Νηστείες

 Πρωτοσέλιδα

 Παγκόσμιες Ημ.

 Πρόγραμμα TV

 

    

 Απεργίες

 Φαρμακεία

 Αργίες

 Συγκοινωνίες

 Εκπτώσεις

 Ο Καιρός


 Χάρτης ιστοσελίδας

 Γενικές οδηγίες

Φωτοεγκυκλοπαίδεια
Τυχαία Βίντεος
Το παιχνίδι της εβδομάδας

        Εκπαιδευτικά παιχνίδια - ασκήσεις 

Λούρος - ΑΡΤΑ

Καταχωρήθηκε την: Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012, στην Κατηγορία: Ποτάμια. Εμφανίσεις: 6021
Πατήστε την φωτογραφία για να την δείτε σε μεγαλύτερο μεγεθος
Περιγραφή: O Λούρος πηγάζει από το όρος Τόμαρος (κοντά στην περιοχή του Μαντείου της Δωδώνης) του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 600 μέτρων. Είναι πλωτός μέχρι την κωμόπολη του Λούρου. Στη συνέχεια το ποτάμι διασχίζει την γεμάτη πλατάνια χαράδρα του Ζήτα και του Ασπροχάλικου - Αγ. Γεωργίου και προχωράει ήρεμα στην πεδιάδα της Πρέβεζας. Τελικά ο ποταμός εκβάλει στο Μιχαλίτσι, στον όρμο Σαλαώρας, του Αμβρακικού Κόλπου. Έχει μήκος 73 χιλιόμετρα. Στην περιοχή Αγίου Γεωργίου υπάρχουν οι πηγές που υδρεύουν τις πόλεις Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα. Στις εκβολές του με τις προσχώσεις του καθώς και τις προσχώσεις του ποταμού Άραχθου έχουν δημιουργηθεί βαλτώδεις εκτάσεις και οι λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό, Ροδιά, Λογαρού και Τσοπέλι, οι οποίες αποτελούν σπουδαία ιχθυοτροφεία. Οι εκβολές του περιλαμβάνονται στον υγρότοπο του Αμβρακικού και προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Το Δέλτα Λούρου βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και απέχει 1 χλμ από το χωριό Λούρος. Η ευρύτερη περιοχή όμως είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα που αποτελείται από το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, ένα σύστημα λιμνοθαλασσών που συνίσταται από τρεις μεγάλες λιμνοθάλασσες (Ροδιά, Τσουκαλιό, Λογαρού) και μερικές μικρότερες, καθώς και από μία θαλάσσια ζώνη που τις περιβάλλει.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα οικοτόπων. Πυκνές και εκτεταμένες κοινωνίες καλαμώνων καλύπτουν το 10% του χερσαίου τμήματος της περιοχής και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ένα μεγάλο τμήμα κατά μήκος του Λούρου και σε πολλά μικρότερα στα ανατολικά. Κοντά στις ζώνες των καλαμώνων υπάρχουν συστάδες του Scirpetum maritimi καθώς επίσης και περιοχές με Nymphaea alba και Irispseudacorus. Οι συστάδες των δασών στοάς που έχουν απομείνει στο διπλό δέλτα Λούρου και Άραχθου καλύπτουν έκταση μόνο 2,5 km 2 . Η μακκία βλάστηση καλύπτει 21 km2 και αναπτύσσεται κυρίως στους γύρω λόφους.

Το μόνο πραγματικά αειθαλές δάσος αναπτύσσεται στη χερσόνησο της Κορωνησίας, ενώ οι τελευταίες συστάδες του φυλλοβόλου δάσους που έχουν απομείνει βρίσκονται στα βορειανατολικά του λόφου Μαυροβούνι. Το δάσος αυτό ανήκει στη φυτοκοινωνία Coccifero-Carpinetum.

Η περιοχή αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οικοσυστήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία ενός τυπικού μεσογειακού δέλτα. Οι τύποι οικοτόπων που είναι σε πολύ καλή οικολογική κατάσταση και καλύπτουν μεγάλες περιοχές, είναι τα υγρά λιβάδια του Juncus και οι αλοφυτικές φυτοκοινωνίες της τάξης Arthrocnemetalia. Με εξαίρεση το δέλτα του Αχελώου και το σύμπλεγμα των δέλτα κοντά στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο δελταϊκό σύμπλεγμα σε όλη την Ελλάδα. Η λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτού του τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Η μεγάλη περιοχή των καλαμώνων κατά μήκος του Λούρου μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες συνεχόμενες ζώνες καλαμώνων στην Ελλάδα και το φυλλοβόλο δάσος στον λόφο Μαυροβούνι ως σχετικά σπάνιο στην Ελλάδα.

Σχετικές Φωτογραφίες