Πίνακας Ελέγχου Συντονιστών ]

δικαιωματα και υποχρεωσεις δασκαλου & διευθυντη

Συζητήσεις και απόψεις γενικές.

δικαιωματα και υποχρεωσεις δασκαλου & διευθυντη

Δημοσίευσηαπό mariamtk » 26 Οκτ 2011, 18:21

καλησπερα σας!

θα ηθελα τα φωτα σας πανω σ ενα θεμα που μ απασχολει. ας πουμε πως ο διευθυντης ενος σχολειου εχει ορισει καποιο δασκαλο υπευθυνο του να λαμβανει κ να εκτυπωνει mail, να στελνει ο,τι ζητα η πρωτοβαθμια (προγραμματα, καταστασεις μαθητων, καταχωρηση στοιχειων στο συστημα survey κλπ κλπ) μεσω mail παντα.

Αυτες οι υποχρεωσεις του δασκαλου ποτε πρεπει να γινονται; εχει το δικαιωμα ο διευθυντης να ζητα απο το δασκαλο να κανει αυτη τη δουλεια την ωρα που εχει μαθημα και στην ταξη του να βαλει για εκεινη την ωρα καποιον αλλον δασκαλο ο οποιος εχει κενο η τελος παντων δεν εχει δουλεια να κανει; η η ωρα που πρεπει να γινονται αυτα ειναι στο διαλειμμα και στο κενο του εκπαιδευτικου που ειναι υπευθυνος γι αυτην τη δουλεια (κι αυτο μεχρι τις 14.00);

Σας παρακαλω αν γνωριζετε καποιο σχετικο νομο,εγκυκλιο η οτιδηποτε που να εχει σχεση με το θεμα θα με ενδιεφερε πολυ!

Ευχαριστω πολυ!
Άβαταρ μέλους
mariamtk
 
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 27 Σεπ 2007, 00:00

Δημοσίευσηαπό tseagori » 26 Οκτ 2011, 19:22

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ! ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ:ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ . ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ. ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!!
Άβαταρ μέλους
tseagori
 
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2009, 01:00

Δημοσίευσηαπό mariamtk » 26 Οκτ 2011, 19:40

κατ αρχας ευχαριστω για την απαντηση.

κατα δευτερον εμενα η απορια μου η βασικη ειναι αν ο διευθυντης εχει δικαιωμα να πει σε καποιον δασκαλο να κανει αυτην τη δουλεια την ωρα που εχει μαθημα και εκεινη την ωρα να στειλει καποιον αλλο δασκαλο στην ταξη.
αν καποιος δασκαλος εχει αναλαβει αυτην την υποχρεωση δεν πρεπει κανονικα να την κανει στο διαλειμμα η στο κενο του;

ευχαριστω και παλι
Άβαταρ μέλους
mariamtk
 
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 27 Σεπ 2007, 00:00

Δημοσίευσηαπό mekmekt » 27 Οκτ 2011, 07:24

ΟΧΙ!!!
Ο δάσκαλος δεν επιτρέπεται να λείπει απο την τάξη του κανείς την ώρα που έχει μάθημα!!
Πραγματικά ομως αυτα όλα είναι δουλειά του διευθυντή! και αντε την εχει αναθέσει σε κάποιον, αυτο δεν σημαίνει οτι αυτος ο κάποιος μπορει, ακόμη και με την εντολή του διευθυντή να φεύγει απο την τάξη του όποτε του αρέσει! Στο κάτω κάτω ας τον απαλλάξει ο διευθυντής απο μερικές ώρες!! Ας μπει ο ίδιος ο διευθυντής, αν δεν είναι ικανός να κάνει την δική του δουλειά!!! Και στο σχολείομας δόθηκε η αρμοδιότητα να κατεβάζει και να τυπώνει τα μαιλ συναδελφος, και αυτο το κάνει ή στα κενά της ή στο σχόλασμα!!
Αυτο γίνεται συνέχεια ή έχει γίνει κάποιες φορές??
Άβαταρ μέλους
mekmekt
 
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: 30 Οκτ 2007, 01:00
Τοποθεσία: θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό mariamtk » 27 Οκτ 2011, 15:01

Αυτο αγαπητε/η mekmekt ξεκινησε ως κατι συνεχομενο αλλα χωρις τσακωμους και φασαριες τα πραγματα ηρθαν σε μια ισορροπια.
το προβλημα ανεκυψε ξανα πριν μερικες μερες οταν ο διευθυντης ζητησε απο τον εκπαιδευτικο να κανει καποια εργασια στον υπολογιστη κατα τις ωρες που ο εκπαιδευτικος ειχε σοβαρα μαθηματα (ποια μαθηματα δεν ειναι σοβαρα αλλωστε αλλα τελος παντων δεν μιλαω για ευελικτη ζωνη) και στη θεση του προτεινε να μπει εκπαιδευτικος του τμηματος ενταξης και να [ufd]κανει μαθημα[/ufd] (ο οποιος εκπαιδευτικος δεν ειναι καταρτισμενος επουδενι πανω στα μαθηματα του δημοτικου και δεν θα πρεπε και να ειναι).
οταν λοιπον ο εκπαιδευτικος αρνηθηκε, ο διευθυντης υποστηριξε οτι η συγκεκριμενη δουλεια ειναι δουλεια σχολειου και εφοσον υπαρχει υπευθυνος υπολογιστων πρεπει να το κανει γιατι η εργασια αυτη επειγει. και η ταξη δε θα μεινει ακεφαλη οποτε δεν υπαρχει προβλημα.
για να τελειωσω εχει δημιουργηθει ενα περιεργο κλιμα και απλα θα ηθελα να ξερω κι εγω αν υπαρχει καποια σχετικη νομοθεσια στην οποια να αναφερεται αυτο. γιατι ειμαι σιγουρη πως ειναι σαφες πως αυτο το πραγμα ειναι εντελως λαθος παρολο που δεν ειναι αποδεκτη αυτη η αποψη απ ολους.
ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!!
Άβαταρ μέλους
mariamtk
 
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 27 Σεπ 2007, 00:00

Δημοσίευσηαπό dimigo » 27 Οκτ 2011, 17:09

..... ο διευθυντής δεν είναι ο γραμματέας του σχολείου.... Έχει την ευθύνη της αλληλογραφίας του σχολείου αλλά μόνο με την έννοια της διεκπεραίωσης. Δεν σημαίνει ότι από το πρωί μέχρι το μεσημέρι κάνει γραφική δουλειά. Αναλαμβάνει μεγάλο μέρος των "γραφειοκρατικών" εργασιών αλλά ένα άλλο μέρος αυτών μπορεί να το αναθέσει σε εκπαιδευτικούς. Οι εργασίες αυτές αποτελούν τμήμα των λεγόμενων εξωδιδακτικών αρμοδιοτήτων που αναθέτει ο Σύλλογος Διδασκόντων στους εκπαιδευτικούς.

Ενδεικτικά εδάφια της σχολικής νομοθεσίας:

Άρθρο 39 της Φ353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002: Ο Σύλλογος Διδασκόντων:
5. Οργανώνει τον καταμερισμό των εργασιών στα μέλη του, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή, έτσι ώστε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες όλων των μελών του και να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.


Άρθρο 11, περ. Δ΄ του Ν. 1566/1985:
Ο διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, το συντονισμό της σχολικής ζωής, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών και την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου των διδασκόντων.



Άρθρο 28 της Φ353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002: Ο διευθυντής
ιγ) Είναι υπεύθυνος σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή, το γραμματέα του σχολείου και τον αρμόδιο εκπαιδευτικό για την τήρηση της αλληλογραφίας του σχολείου και των πάσης φύσεως βιβλίων και εντύπων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
ιδ) Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.


Άρθρο 27 της Φ353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002: Ο διευθυντής:
δ) Προΐσταται των εκπαιδευτικών και συντονίζει το έργο τους.....
ε) Ελέγχει την πορεία των εργασιών και κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.
Άβαταρ μέλους
dimigo
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: 28 Οκτ 2006, 00:00
Τοποθεσία: Ptolemaida

Δημοσίευσηαπό mariamtk » 27 Οκτ 2011, 18:23

Θα συμφωνησω με το οτι δεν ειναι ο γραμματεας του σχολειου και με το οτι πρεπει να τον βοηθαμε οι δασκαλοι, γι' αυτο αλλωστε γινονται και οι συνελευσεις των συλλογων στην αρχη της χρονιας και οι αναθεσεις αρμοδιοτητων. Το προβλημα μου εμενα ειναι το ποτε πρεπει να γινονται οι εργασιες που αναθετει ο διυθυντης στον εκπαιδευτικο κι οχι το αν θα πρεπει να γινονται.

Επισης διαβασα με ενδιαφερον τους νομους και τις διαταξεις που παρεθεσες dimigo. Εψαχνα κι εγω ολο το μεσημερι για να δω αν διευκρινιζεται αυτη η λεπτομερεια και το μονο που βρηκα πιο κοντα σ αυτο που ψαχνω ειναι αυτο:

νομος 1566/85 - αρθρο 13
"8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες [u95]πέρα από τις ώρες διδασκαλίας,[/u95] για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ' του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών.

Τα δύο τελευταία εδάφια της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους."

Αν το μεταφραζω σωστα οι εργασιες γινονται περα απο τις ωρες διδασκαλιας, αρα σε κενα και διαλειμματα.

Και παρεπιπτοντως αυτο το "περα του διδακτικου ωραριου" το ειδα και σε πολλους αλλους νομους και προεδρικα διαταγματα.
Άβαταρ μέλους
mariamtk
 
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 27 Σεπ 2007, 00:00

Δημοσίευσηαπό mekmekt » 28 Οκτ 2011, 09:58

Συμφωνώ απόλυτα και με τους δυο σας, συμφωνώ επίσης οτι ο διευθυντής πρέπει οπωσδήποτε να κάνει καταμερισμό εργασιών και για να είναι ενημεροι οι συνάδελφοι για διοικητικά θέματα, άλλωστε πρέπει να μαθαίνουν και οι νεώτεροι κάποια θέματα λειτουργίας του σχολείου, αλλά και για να μπορεί ο διευθυντής να ασχολείται και με θεματα παιδαγωγικού χαρακτήρα και όχι μόνο διοικητικού!! Ωστόσο όμως η διαφωνία μου είναι οτι ΔΕΝ θα πρέπει αυτό να γίνεται με οποιοδήποτε κόστος!! Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρεπει να χάνουν τα παιδιά το μάθημα΄τους(το οποιοδήποτε μάθημα, σοβαρό ή όχι)!!
και το λεω εκ πείρας! Στο σχολείο μου αναλαμβάνω χρόνια τώρα διάφορες τετοιου είδους αρμοδιότητες, και είναι φοβερά κουραστικό και δυσλειτουργικό να σε διακόπτουν απ΄το μάθημα σου, να σε βγάζουν απ΄την τάξη, να αφήνεις τα παιδιά στον οποιο (καλοπρόαιρετο κατα τα άλλα) συνάδελφο που θα απασχολήσει τα παιδιά σου, για να κάνεις μια δουλειά στον υπολογιστή!! τα μαιλ μπορούν να τυπώνονται στο τελος του διδακτικού ωραρίου, και οτι αλλο εχει σχεση με υπολογιστή, νομίζω αν μη τι αλλο είναι και δουλειά του διευθυντή!! στο κατω κάτω μοριοδοτήθηκε για τις γνωσεις του σε αυτόν!! Τι να αναλαβει κάποιος που δεν είναι αρμοδιότητα του διευθυντή ? το servey, το μαθητολόγιο (αυτο μπορεί να αναλάβει καποιος να το ενημερώνει), τον έπαφο? τους πίνακες που αποστέλονται στο γραφείο?? στο κατω κάτω ο διευθυντής θα βάλει την υπογραφή του!! Καποιο πράγματα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΗ του διευθυντή!!!
τελος για να μην μακρυγορώ είμαι υπερ του να αναλαμβάνουν συνάδελφοι τις οποιες αρμοδιότητες αλλά ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ μαθητών τους!!!!
Άβαταρ μέλους
mekmekt
 
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: 30 Οκτ 2007, 01:00
Τοποθεσία: θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό kristy » 28 Οκτ 2011, 21:13

συνάδερφοι, οι διευθυντές δεν έχουν πια διδακτικές ώρες, σχεδόν στα περισσότερα σχολεία, αφού αναλαμβάνουν την πρωινή ζώνη. όταν ζητάνε βοήθεια όλοι είμαστε πρόθυμοι, αλλά δεν είμαστε εμείς οι γραμματείς. αλλιώς ας ξαναγυρίσουν στις τάξεις για να μπορούν να κάνουν αλλιώς τον καταμερισμό. όχι και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο
Άβαταρ μέλους
kristy
 
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: 30 Οκτ 2006, 01:00

Δημοσίευσηαπό virginiad » 29 Οκτ 2011, 11:35

Λοιπόν συνάδελφοι,με βάση το νόμο ο μόνος υπεύθυνος για την ηλεκτρονική αλληλογραφία,την εκτύπωσή της και την ανάγνωση και κατανόηση των εγκυκλίων είναι ο διευθυντής.Παρ'όλα αυτά σε μένα ανέθεσε η διευθύντρια όλα τα παραπάνω,χωρίς φυσικά να με απαλλάξει από ώρες μαθημάτων ή από εφημερία.Το αποτέλεσμα είναι επειδή είμαστε 12θέσιο σχολείο ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος να χάνω όλα τα κενά μου και τα διαλείμματα για να ασχολούμαι με αυτή την αρμοδιότητα.Έτσι,ούτε ξεκουράζομαι,ούτε προλαβαίνω να διορθώσω ή να ετοιμάσω πράγματα για την τάξη μου(που είναι και Α'δημοτικού).Συνήθως αποχωρώ από το σχολείο πέρα από το ωράριό μου,περίπου στις 2.45'.Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να συσσωρεύεται δουλεία στο σπίτι εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής μου ζωής.Φυσικά ούτε λόγος για επίδομα εξωδιδακτικής εργασίας,αφού το έκοψαν κι αυτό όπως όλα τα άλλα.Επιπλέον η διευθύντρια έπρεπε να κάνει 8 ώρες,τις οποίες ΔΕΝ κάνει(δεν υπάρχει και πρωινή ζώνη στο σχολείο μας) και παρ'όλα αυτά έχει μοιράσει και όλες τις αρμοδιότητες και αυτή"ασκεί διοίκηση" και φυσικά παίρνει τον παχυλό μισθό της με το διευθυντικό επίδομα.Αυτά!
Άβαταρ μέλους
virginiad
 
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: 24 Σεπ 2010, 00:00

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενικές απορίες για τους εκπαιδευτικούς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 16 επισκέπτες