Πίνακας Ελέγχου Συντονιστών ]

Ιδέα για ιστορική γραμμή Ε' ταξης

Συζητήσεις και απόψεις γενικά για την τάξη και τα μαθήματα.

Ιδέα για ιστορική γραμμή Ε' ταξης

Δημοσίευσηαπό zoigr » 24 Σεπ 2010, 21:40

Καλή σχολική χρονιά σε όλους! Μήπως έχει κανείς καμία καλή ιδέα για κατασκευή ιστορικής γραμμής; Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
zoigr
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 24 Σεπ 2010, 00:00

Δημοσίευσηαπό teaching » 25 Σεπ 2010, 14:38

Κι εγώ αυτό ακριβώς προσπαθώ να φτιάξω..! Σκέφτηκα μια γραμμή χωρισμένη σε αιώνες κι απο πάνω τα παιδιά να καρφιτσώνουν καρτούλες με την χρονολογία και τα γεγονότα. Δεν ξέρω όμως πως θα βγει γιατί δεν το έχω ξανακάνει..! :roll:
Άβαταρ μέλους
teaching
 
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 02 Φεβ 2008, 01:00

Δημοσίευσηαπό penny_ct » 25 Σεπ 2010, 20:51

Και εγώ ψάχνω για το πώς να φτιάξω την ιστορική γραμμή.... παρακαλώ όποιος έχει φτιάξει ή θα φτιάξει, (αν θέλει βεβαια..) να ανεβάσει φωτογραφία στην κατηγορία "διακόσμηση τάξης" για να πάρουμε καμιά ιδέα!!! :) :) :)
Άβαταρ μέλους
penny_ct
 
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: 05 Αύγ 2008, 00:00

Δημοσίευσηαπό mariakar » 25 Σεπ 2010, 23:46

Και εγώ το δουλεύω στο μυαλό μου. Νομίζω ότι κατέληξα σε μια σχετικά απλή κατασκευή. Θα πάρω περίπου 4μ. μπλε χαρτί μέτρου, από το οποίο θα χρησιμοποιήσω μια μακριά λωρίδα (4μ μήκος, 30 εκ. πλάτος),και την οποία θα κολλήσω σε έναν αρκετά μακρύ τοίχο της τάξης μου. Αυτή θα τη χωρίσω κάθετα σε αιώνες (ανά 25 εκ. περίπου). Έχω αγοράσει ένα πακετάκι με λευκές ευχετήριες κάρτες (αυτές που βάζουμε στα δώρα). Πάνω σε αυτές θα σημειώνουμε τη χρονολογία και το γεγονός και θα την κολλάμε στο κατάλληλο σημείο της γραμμής. Στο τέλος της χρονιάς ελπίζω να έχω και φωτογραφία. Εσείς συνάδελφοι πώς σκεφτεστε να την φτιάξετε; Αν ανταλλάξουμε ιδέες θα μπορέσει ο καθένας μας ίσως να εμπλουτίσει το σχέδιο που έχει στο μυαλό του.
Άβαταρ μέλους
mariakar
 
Δημοσιεύσεις: 65
Εγγραφή: 31 Οκτ 2006, 01:00

Δημοσίευσηαπό mprinio » 26 Σεπ 2010, 11:35

Προσωπικά είχα φτιάξει ιστορική γραμμή για τη Δ΄την οποία την συνεχίσαμε και στην Ε΄. Η βασική ιδέα ήταν αυτή αναφέρθηκε με μία μακριά λουρίδα χαρτιού πάνω στην οποία κολλούσαμε τα γεγονότα. Μόνο που την είχα κάνει με χαρτόνια δύο χρωμάτων (κίτρινο και κόκκινο) άλλο για τα π.Χ και άλλο για τα μ.Χ για να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή. Οταν τους την παρουσίαασα τους εξήγησα ότι τα π.Χ χρόνια και ειδικά τα προιστορικά είναι πάρα πολλά που κανονικά θα έπρεπε να είχα προεκτείνει τη γραμμή έξω από την τάξη. Στο τέλος είχα βάλει τη σημερινή χρονολογία καθώς και το πότε γεννήθηκαν αυτά. Προσθέταμε, επίσης, ημερομηνίες επετείων όπως το 1821, το 1940, το 1973 για να βλέπουν και γι'αυτά τα γεγονότα που βρίκονται χρονικά. Φυσικά, είχα βάλει και ταμπέλες για τις διάφορες εποχές (γεωμετρική, αρχαική......ρωμαιοκρατία και βυζαντινά χρόνια αργότερα). Βοηθητικό ήταν ακόμη, και δύο εικόνες των ηρώων του βιβλίου της Δ΄τους οποίους τους μετακινούσαμε όσο περνούσε ο ιστορικός χρόνος. Τέλος, η γραμμή δεν αφορούσε μόνο γεγονότα (π.χ Στάση του Νίκα) αλλά και πρόσωπα (Ιουστινιανός) ή εικόνες (της Αγια Σοφιάς). Έγραφα τα γεγοότα σε πράσινο χαρτόνι και τα πρόσωπα σε ροζ.
Δυστυχώς, δεν έχω κάποια φωτογραφία να σας δείξω γιατί την κατεβάσαμε για βάψιμο της τάξης! Φέτος όμως λέω να προσπαθήσω να κάνω περισσότερο αναλογικά τη γραμμή, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη στο π.Χ -μια που αυτό είναι και πραγματικότητα- αλλά δεν ξέρω αν θα είναι το ίδιο χρηστική...
Άβαταρ μέλους
mprinio
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 23 Ιαν 2007, 01:00

Δημοσίευσηαπό mariamtk » 27 Σεπ 2010, 22:24

Είχα πέρισυ τετάρτη και είχα δουλέψει πολυ την ιστοριογραμμή..Σκοπεύω να το συνεχίσω και φέτος..

Παίρνω ένα κανσόν χαρτόνι και κόβω λωρίδες (πάχους 4 εκ.) και τις κολλάω πάνω από τον πίνακα στη σειρά. Έτσι δημιουργείται μια γραμμή.

Αφού τελειώσουμε ένα κεφάλαιο, ετοιμάζω στον υπολογιστή κάποιες έγχρωμες κάρτες με σημαντικά γεγονότα ή φράσεις κλειδιά που θέλω να θυμούνται και τις κολλάω πάνω από την ιστοριογραμμή.

Π.χ. από τα πρώτα μαθήματα έφτιαξα δυο κάρτες: "146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατακτούν τους Έλληνες", "Διαίρει και βασίλευε"...

Ελπίζω να βοήθησα...

υ.γ.: Τις κάρτες τις εκτυπώνω σε έγχρωμο χαρτί για να κάνουμε οικονομία στο μελάνι και μετά τις πλαστικοποιώ γιατί με τόσα χρόνια δουλειάς που μας περιμένουν - πού θα πάει; - θα ξαναπάρω πέμπτη... :D
Άβαταρ μέλους
mariamtk
 
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 27 Σεπ 2007, 00:00


Επιστροφή στο Ε' τάξη

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες