Πίνακας Ελέγχου Συντονιστών ]

Τρόπος Διδασκαλίας με τα νέα βιβλία

Συζητήσεις και απόψεις γενικά για την τάξη και τα μαθήματα.

Τρόπος Διδασκαλίας με τα νέα βιβλία

Δημοσίευσηαπό nina1 » 07 Σεπ 2009, 22:46

Συνάδελφοι καλησπέρα! Έχω δουλέψει Α΄τάξη με τα παλιά βιβλία και φέτος που έχω πάλι Α΄βλέποντας τα νέα πλέον βιβλία, με πιάνει απίστευτο άγχος για τον τρόπο που θα δουλέψω... Με το παλιό σύστημα κάναμε προγραφικό, φωνούλες, και μετά γράμματα με αναλυτικοσυνθετική. Ωστόσο εδώ βλέποντας τις πρώτες ενότητες των νέων βιβλίων βλέπω ότι απαιτεί να μάθουν ολικά πολλά πράγματα. Αν δε γίνει αυτό νομίζω μετά δε θα μπορώ να ακολουθήσω το βιβλίο. Και καλά προγραφικό θα κάνω οπωσδήποτε, αλλά φωνούλες να διδάξω ή να μπω κατευθείαν στο βιβλίο? Μήπως δεν βγάλω την ύλη? Αν κάποιος έχει δουλέψει Α' και μπορεί να μου πει πάνω κάτω και σε γενικές γραμμές τον τρόπο που χειρίστηκε τα νέα βιβλία θα με βοηθούσε αρκετά... Ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
nina1
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 07 Δεκ 2006, 01:00

Δημοσίευσηαπό ANNA61 » 07 Σεπ 2009, 23:42

Η ύλη στην Α ταξη βγαίνει πολύ ανετα. Μην αγχώνεσαι λοιπόν.Ακολούθησε το βιβλίο του Δασκάλου και άφησε τα παιδιά να σε οδηγήσουν. Μπορείς να κάνεις όσες επαναλήψεις χρειάζονται . Το ζηόύμενο είναι τα παιδιά να ενταχθούν άνετα και εύκολα στην εκπαιδευτική διαδικασία και προπάντων να αγαπήσουν το σχολείο.
Καλή σχολική χρονιά !
Άβαταρ μέλους
ANNA61
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 21 Ιαν 2008, 01:00
Τοποθεσία: ÊÑÇÔÇ

Τρόπος Διδασκαλίας με τα νέα βιβλία

Δημοσίευσηαπό antonisper » 08 Σεπ 2009, 08:16

Ειδικά για την Α΄τάξη μπορείς να βρεις προτάσεις, οδηγίες, υλικό, εργασίες και αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα:
http://www.grafoulis.gr Καλή σχολική χρονιά!
Άβαταρ μέλους
antonisper
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2007, 00:00

Δημοσίευσηαπό nina1 » 08 Σεπ 2009, 13:18

Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις, να στε καλά!!!
Επίσης καλή σχολική χρονιά να έχετε!!!!!

υγ. η σελίδα του γραφούλη έχει πολύ υλικό!!!
Άβαταρ μέλους
nina1
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 07 Δεκ 2006, 01:00

Δημοσίευσηαπό barbara68 » 08 Σεπ 2009, 21:31

Προσωπικά δεν έκανα καν προγραφικό,μπήκα κατευθείαν στο βιβλίο,είχα μια καλά δουλεμένη τάξη από το νήπιο και τα παιδιά δούλεψαν ρολόι.
Άβαταρ μέλους
barbara68
 
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 10 Ιαν 2009, 01:00

Δημοσίευσηαπό antonisper » 10 Σεπ 2009, 17:28

Εαν τα παιδιά είναι δουλεμένα πραγματικά το προγραφικό στάδιο δεν είναι απαραίτητο, ή τουλάχιστον όχι όλο αφού πάντα έχεις το δικαίωμα της επιλογής κι έτσι γλιτώνεις χρόνο!
Επειδή όμως, συνήθως, κάποια από τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει κάποιες από τις ενδεδειγμένες κινητικές ικανότητες για την πρώτη γραφή, καλό είναι να επιμένουμε κατά τη γνώμη μου σε μία μικρή ή και μεγαλύτερη περίοδο εξάσκησης αφού αυτό θα μας διευκολύνει αργότερα!
Άβαταρ μέλους
antonisper
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2007, 00:00

Δημοσίευσηαπό nina1 » 11 Σεπ 2009, 15:37

Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις γνώμες!!
Κι γω πιστεύω ότι το προγραφικό έτσι κι αλλιώς χρειάζεται, έστω και για να "διαγνώσουμε" πού βρίσκονται τα παιδιά! Όπως λέει κι ο Αντώνης εμείς μπορούμε να καθορίσουμε το χρόνο! Προσωπικά αποφάσισα στην αρχή να δώσω χρόνο και να πηγαίνω με αργό ρυθμό -απ όσο είδα σήμερα η τάξη μου το χρειάζεται- αλλά ελπίζω να μην μου κοστίσει μετά στην ύλη... Ελπίζω να πάνε όλα καλά!
Άβαταρ μέλους
nina1
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 07 Δεκ 2006, 01:00

Δημοσίευσηαπό athina » 11 Σεπ 2009, 16:36

Ο δικός μας σχολικός σύμβουλος πέρσι μας είπε ότι για την ενότητα "Πού είναι ο Άρης" έχουμε χρόνο ως το τέλος Οκτώβρη για να τη δουλέψουμε, και πραγματικά είχε δίκιο.
Μια βδομάδα ως 10ήμερο για προγραφικό στάδιο χρειάζεται για να εξοικιωθούν τα παιδιά όχι μόνο με τη γραφή αλλά και με το σχολικό περιβάλλον. Δίνοντας μετά έμφαση στην ενότητα "Πού είναι ο Άρης" τα παιδιά πλέον είναι έτοιμα για να μπουν στην αναλυτική διδασκαλία των γραμμάτων.
Το πρώτο τεύχος έχεις περιθώριο ως τα μέσα ή και το τέλος Γενάρη για να το ολοκληρώσεις. Έτσι μπορείς να αφιερώνεις από 1 έως 2 μαθήματα (ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της τάξης σου) για το κάθε μάθημα. Μην ανησυχείς έχεις χρόνο, η ύλη βγαίνει ως το τέλος.
Καλή σχολική χρονιά!
Άβαταρ μέλους
athina
 
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2006, 01:00
Τοποθεσία: Íáýðáêôïò

Δημοσίευσηαπό athpap » 11 Σεπ 2009, 16:58

Πρώτη φορά θα διδάξω τα νέα βιβλία της Α . Διαφωνώ με το νέο βιβλίο γι΄αυτό με τη σύμφωνη γνώμη της συμβούλου μας φτιάξαμε ένα τεύχος με προγραφικές και προαναγνωστικές ασκήσεις. Βασιστήκαμε στην εμπειρία μας και στο υλικό που είχαμε από τα παλιά βιβλία. Θα διδάξουμε τις συλλαβές: ο, το,ι,τι, η, τη, α,τα, να,ε, με, να, νι, πα.Μπαίνοντας στο βιβλίο θα διδάξουμε κάθε μέρα και κάτι νέο.Για παράδειγμα αρχικά το Αα , την άλλη μέρα πα πα παπα την επόμενη πι μετά πιπι και τέλος πίτα . Δε χρειάζεται καμία βιασύνη.
Άβαταρ μέλους
athpap
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: 28 Αύγ 2009, 00:00

Δημοσίευσηαπό nina1 » 12 Σεπ 2009, 00:09

Αθηνά μου εμείς τα χουμε πει... ;) και πραγματικά σ ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια!!

Athpap σ ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνεις ακριβώς ποιες συλλαβές θα διδάξεις.
Εγώ έχω δουλέψει μια μόνο χρονιά την Α με το παλιό σύστημα, αλλά 'εστω κι αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει και μένα να έχω έντονες επιφυλάξεις ως προς το νέο τρόπο κατά πόσο θα είναι δόκιμος και αποτελεσματικός.
Αρχικά για να είμαι ειλικρινής είχα σκεφθεί να παραλείψω αυτή την αρχική ενότητα που δίνονται τόσα πράγματα ολικά. Βλέποντας όμως καλύτερα τι απαιτεί εν συνεχεία το νέο βιβλίο, το ότι υπάρχει μια συνέχεια, καθώς και τις συμβουλές και τις γνώμες πολλών συναδέλφων, είδα ότι κάτι τέτοιο δε γινόταν. Θα δούλευα στην ουσία τα παλιά βιβλία χωρίς αυτα...
Βασικά έχω καταλήξει στην εξής φόρμουλα: προγραφικό - φωνούλες και συλλαβές (ενότητα 1η) - μετά γράμματα. Απλά ψάχνω ακόμη το βιβλίο, παλιότερες εργασίες συναδέλφων στις ιστοσελίδες (γραφουλης κτλ) για να καταλήξω στο ποιες ακριβώς θα ναι οι συλλαβές, οι πρότυπες λεξεις κτλ. Γι αυτό μου ήταν πολύ χρήσιμο το μήνυμά σου.
Θέλω να σε ρωτήσω όμως κάποια πράγματα:
Α) προαναγνωστικό - ποιες ασκήσεις θεωρούνται προαναγνωστικές?
Β) θα διδάξετε τις φωνούλες και τις συλλαβές με πρότυπες λέξεις και μετά θα μπείτε στην 1η ενότητα του Άρη? αυτό δε θα πάρει αρκετό χρόνο? ή θεωρείτε ότι έτσι -έχοντας διδάξει ήδη τόσες συλλαβές- η ενότητα θα βγει πιο γρήγορα?
Πάντως για το χρόνο έχεις απόλυτο δίκιο μου το λένε όλοι μα όλοι να μην αγχωθώ γι αυτό.
Άβαταρ μέλους
nina1
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 07 Δεκ 2006, 01:00


Επιστροφή στο Α' τάξη

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 11 επισκέπτες