Αναζήτηση Υλικού
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε υλικό σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τρέχοντα
Φωτοεγκυκλοπαίδεια
Τυχαία Βίντεος

Λογισμικό για την πρώτη ανάγνωση και γραφή -Ο μικρός Οδυσσέας στο νησί με τις φωνές και τα γράμματα-

Στοιχεία Υλικού
Τίτλος: Λογισμικό για την πρώτη ανάγνωση και γραφή -Ο μικρός Οδυσσέας στο νησί με τις φωνές και τα γράμματα-
Καταχωρήθηκε στις: Σάββατο, 24 Μαρτίου 2007
Από τον/την συγγραφέα: ΡΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ
Είδος Αρχείου: zip | Μέγεθος: 2.81 Mb | Επισκέψεις: 29263
Βαθμολογία:
(Συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε)
Περιγραφή: Εκπαιδευτικός: ΡΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ

Σειρά: ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ

Τίτλος 1ου CD-ROM: «Ο μικρός Οδυσσέας στο νησί με τις φωνές και τα γράμματα»

Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές διαθέτουν αρκετές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια έχει ξεκινήσει ο δάσκαλος Ηλίας Ράντος προσπαθώντας να μετατρέψει τα βιβλία του, τα τρία βιβλία της έντυπης σειράς «ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ με μικρά βήματα μέσα από συγκεκριμένους στόχους» σε λογισμικό. Ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο CD-ROM με τίτλο: «Ο μικρός Οδυσσέας στο νησί με τις φωνές και τα γράμματα»

Το CD-ROM έχει κατασκευαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές της Πρώτης δημοτικού και τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες να κατακτήσουν το μηχανισμό της ανάγνωσης και γραφής. Το λογισμικό είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για την πρώτη ανάγνωση και γραφή. Ο μαθητής μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει «παίζοντας» στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Δεν ασχολείται όμως με ένα κοινό παιχνίδι αλλά με ένα πρόγραμμα ανάγνωσης και γραφής που μοιάζει με παιχνίδι.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο που βοηθά το μαθητή να κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης και γραφής με μικρά βήματα μέσα από συγκεκριμένους στόχους. Ο μαθητής είναι αυτός που ενεργεί και αποφασίζει κάθε φορά τι θα πράξει. Ακούει την εκφώνηση της άσκησης για να ξέρει τι θα κάνει και τι θα μάθει. Στο τέλος κάθε άσκησης ακούει τη σχετική περιγραφική επιβράβευση.

Ανάλογα με το στάδιο διδασκαλίας στο οποίο βρίσκεται και την άσκηση την οποία έχει να εκτελέσει χρησιμοποιεί την ακουστική και οπτική βοήθεια που του προσφέρεται από το πρόγραμμα. Βλέπει τις κινήσεις που χρειάζονται για να γραφούν τα γράμματα και ακούει κάθε φορά αυτό που χρειάζεται: το φώνημα, την πρώτη συλλαβή, ολόκληρη τη λέξη, τη λέξη συλλαβιστά και φωνημικά. Ο μαθητής επιβραβεύεται για κάθε σωστή ενέργεια. Έχει πολλές δυνατότητες για να καταλήξει στη σωστή γραφή της συλλαβής ή της λέξης. Διακρίνει τα ορθογραφικά από τα φωνημικά λάθη και ενεργεί ανάλογα για να καταλήξει στη σωστή γραφή της συλλαβής ή της λέξης. Μπορεί να κρύψει τις φωτογραφίες και να διαβάσει τις λέξεις. Αφού ολοκληρώσει την εργασία του έχει τη δυνατότητα να την εκτυπώσει με ή χωρίς τις σχετικές φωτογραφίες.

Στο CD-ROM υπάρχουν επίσης τραγούδια και απαγγελίες παιδικών τραγουδιών από τη λαϊκή μας παράδοση.

Επισημαίνουμε μερικές από τις λειτουργίες του λογισμικού:

ο μαθητής
  • δε χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο, όλες οι λειτουργίες γίνονται με το ποντίκι από την οθόνη του υπολογιστή
  • δε χρειάζεται να έχει πατημένο το ποντίκι για τη μεταφορά των γραμμάτων, των συλλαβών και των λέξεων. Όλα γίνονται με δύο κλικ
  • ακούει κάθε φορά αυτό που χρειάζεται: πρόταση, λέξη, συλλαβή ή φώνημα (φθόγγο)
  • το πρόγραμμα δε μετράει χρόνους και σκορ
  • δίνει πολλές ευκαιρίες στο μαθητή για να βρει κάθε φορά τη σωστή λύση.
Όλες οι ασκήσεις μπορούν να τυπωθούν μετά την ολοκλήρωσή τους.

Υπάρχει δυνατότητα να τυπωθούν καρτέλες για διάφορα αναγνωστικά παιχνίδια. Υπάρχουν είκοσι τέσσερα παζλ (ένα για κάθε φωνήεν και από μία συλλαβή για κάθε ένα από τα δεκαεπτά σύμφωνα, όλα με τη σχετική φωτογραφία).

Τα παζλ συμπληρώνονται στην οθόνη και τυπώνονται στο χαρτί με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Το τυπωμένο παζλ μπορεί να κοπεί με το ψαλίδι για να σχηματιστεί ξανά. Τέλος υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια μνήμης με τις συλλαβές και τις σχετικές εικόνες.

Επιπλέον, στο CD-ROM υπάρχουν:

  • λίστες αξιολόγησης για την αξιολόγηση των μαθητών στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά και
  • το πρόγραμμα ΔΙΑΣ - ΕΠΑΦΕΣ στο οποίο μπορεί κανείς να καταχωρήσει άπειρες διευθύνσεις: ταχυδρομικές, ηλεκτρονικές, τηλέφωνα, ιστοσελίδες κτλ.

Ηλίας Αντ. Ράντος

Σταγείρων 13

Τηλ. 23210-21804

621 22 – ΣΕΡΡΕΣ

https://www.iliasrantos.gr/, mail: [email protected] & [email protected]

Σχετικό Υλικό