Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Το Σύμπαν για όλους

Καταχωρήθηκε στις: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 1392
στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ένας κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με «βαριές» υπογραφές !
 
«Το Σύμπαν για όλους» είναι ο τίτλος του καινοτόμου προγράμματος για εκπαιδευτικούς Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ξεκινά σε πιλοτική φάση άμεσα και φέρει την υπογραφή κορυφαίων οργανισμών από όλον τον πλανήτη.
 
Το πρόγραμμα διοργανώνουν, το πείραμα CMS (ένα από τα δύο μεγάλα πειράματα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN), το περίφημο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Καναδά Perimeter και το σπουδαίο European Gravitational Observatory, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ΣΕΜΦΕ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Φυσικής), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Σχολή Χιλλ και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά «Ουρουγουάη».
 
«Το Σύμπαν για όλους», που έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει έναν πιλοτικό κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς, από κορυφαίους εισηγητές από όλο τον κόσμο σε τρία αντικείμενα:
 
Επαφή με τις σύγχρονες θεωρίες Φυσικής, μέσα από πειράματα Φυσικής με απλά υλικά.
Επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, επιστημονικά νέα.
Επαφή με τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και γνωριμία με ερευνητές αυτών.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
 
Η ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να μεταφέρουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και την ερευνητική κουλτούρα στους μαθητές τους, λειτουργώντας παράλληλα ως πρότυπα και πολλαπλασιαστικοί παράγοντες στην τοπική τους κοινωνία.
Η έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και συμμετοχικών εκπαιδευτικών δράσεων μέσα και έξω από την τάξη με τον σχεδιασμό βιωματικών πειραμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών. 
 
Απώτερος στόχος είναι, μέσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να ωφεληθούν οι μαθητές των σχολείων που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι:
 
Η ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών, η κοινωνικοποίηση και η ουσιαστική επαφή τους με τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσω των hands on εργαστηρίων και των δράσεων του προγράμματος που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες.
 
Η εισαγωγή των μαθητών στον συναρπαστικό κόσμο της σύγχρονης Φυσικής, της τεχνολογίας και της καινοτομίας μεταδίδοντάς τους την κουλτούρα της επιστήμης και των διεθνών ερευνητικών κέντρων.
 
Η προσέγγιση των παιδιών στην έννοια της επιστήμης ώστε να μην αισθάνονται ότι είναι κάτι μακρινό και απρόσιτο που δεν τα αφορά.
 
Σημαντικός στόχος είναι επίσης η μετάδοση της ερευνητικής κουλτούρας και του επιστημονικού τρόπου σκέψης σε δημόσια σχολεία και μαθητικές κοινότητες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη σύγχρονη επιστήμη. 
 
Την επιστημονική ομάδα του προγράμματος συντονίζει ο Σταύρος Κατσανέβας, Καθηγητής του Paris IV, Διευθυντής European Gravitational Observatory (EGO) και οι: Τίνα Νάντσου, Φυσικός, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α., Χρύσα Σοφιανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Νίκος Τράκας, Καθηγητής (ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ). 
 
Στην πιλοτική αυτή φάση θα επιλεγούν 30 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (που διδάσκουν Φυσική, Πληροφορική ή Τεχνολογία στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο) από τον Νομό Αττικής. Στην αμέσως επόμενη φάση το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα.
 
Η παρούσα δράση χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου
 
Χρήσιμες πληροφορίες: 
 
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν από 17 Σεπτεμβρίου έως και 6 Οκτωβρίου 2019 εδώ.
 
Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στις 18 Οκτωβρίου 2019.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής
 
             - Σάββατο και Κυριακή 2 και 3 Νοεμβρίου 2019
             - Σάββατο και Κυριακή 9 και 10 Νοεμβρίου 2019
             - Σάββατο και Κυριακή 23 και 24 Νοεμβρίου 2019
 
Χώρος Διεξαγωγής: Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
 
Αν, λοιπόν, θέλετε να είστε ένας/μία από τους/τις 30 εκπαιδευτικούς που θα ζήσουν μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία δίπλα σε σπουδαίους εισηγητές/τριες από όλον τον κόσμο, δηλώστε συμμετοχή ΤΩΡΑ!


 
Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 @ 19:04:04 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είχε ξεκινήσει το 2017 το βιωματικό εργαστήριο «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν» για εκπαιδευτικούς, γονείς και ψυχολόγους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σε ζητήματα λεκτικής βίας.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 @ 09:08:19 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Προσλήψεις 21.065 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση,... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 @ 08:58:00 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία στα οποία θα τοποθετηθούν, ... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 @ 20:22:16 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Σε συνέχεια του από 05/08/2020 Δελτίου Τύπου ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι δημοσιεύτηκε η αριθμ. 106410/Ε1/17-08-2020 (ΦΕΚ 1289 τ.Γ... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020 @ 10:14:57 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Τοποθετούνται σήμερα (13/8/20) οι επιλεγέντες 116 προσωρινοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 @ 12:13:36 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο άμεσα στις εξελίξεις, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.... περισσότερα »