Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών

Καταχωρήθηκε στις: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 2526
στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
H εθελοντική αυτή δράση είναι πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ και πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη. Αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδος του στον κόσμο,

καθώς από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 12 εκατομμύρια εθελοντές σε 160 χώρες του κόσμου! 
 
Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι να μετρήσει το βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ατόμων και τοπικών κοινωνιών όταν καλούνται να καθαρίσουν εθελοντικά από τα σκουπίδια τις παραλίες που όλοι απολαμβάνουμε το καλοκαίρι. 
 
Στην Ελλάδα, τη δράση αυτή συντονίζει από το 1991 η HELMEPA, η οποία προσκαλεί εταιρείες-μέλη, Λιμενικές Αρχές, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς και παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA, ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους, καταδυτικά κέντρα, πολιτιστικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την χώρα να συμβάλλουν εθελοντικά αφιερώνοντας ένα πρωινό στον καθαρισμό μίας κοντινής παραλίας, τμήματος του βυθού, όχθης ποταμού ή λίμνης. 
 
Τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές ρυπαίνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλες της περιοχές του Πλανήτη. Την έκταση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνει στο προσκήνιο κάθε χρόνο από το 1985, ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών (Ιnternational Coastal Cleanup – ICC), πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy.
 
Όπως αναφέρει η HELMEPA: «Η δράση αυτή, που άρχισε από μία ευαισθητοποιημένη κάτοικο στην Καλιφόρνια πριν 30 χρόνια, εξελίχθηκε γρήγορα σε παγκόσμια εκστρατεία στην οποία, το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη, συμμετέχουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εθελοντές σε 155 χώρες του κόσμου!
 
Στη χώρα μας την πρωτοβουλία αυτή συντονίζει τα τελευταία 25 χρόνια η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, η οποία προσκαλεί και φέτος τα Μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια με καθαρισμό της αγαπημένης τους παραλίας ή/και του βυθού, μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου, που ορίζεται ως “Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον”.
 
Από το 1991, συνολικά 68.500 εθελοντές έχουν καθαρίσει συμβολικά 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, έκταση μεγαλύτερη από την ακτογραμμή της Πελοποννήσου! Έχουν δε συλλέξει και καταγράψει απορρίμματα συνολικού βάρους 300 τόνων, ενώ από το 2010, 20% των απορριμμάτων διαχωρίζεται και ανακυκλώνεται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Μπλε Κάδοι).
 
Από την καταγραφή στη δεκαετία 2004-2014, προκύπτει ότι βρέθηκαν από τους εθελοντές συνολικά 565.000 αποτσίγαρα που αντιστοιχούν σε 28.250 πακέτα τσιγάρων και είναι με διαφορά πρώτα στον κατάλογο των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων στην Ελλάδα».
 
icc-2015-poster-1Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στην Ελλάδα (τεμάχια): 2004-2014
 
1.   Αποτσίγαρα -   565.438
2.   Πώματα/καπάκια μπουκαλιών -   83.539
3.   Καλαμάκια -   68.689
4.   Πλαστικά μπουκάλια -   63.210
5.   Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών  -  37.916
6.   Πλαστικές σακούλες  -    33.490
7.   Συσκευασίες τροφίμων   -   19.851
8.   Πλαστικά καπάκια συσκευασιών  -    11.161
9.   Πλαστικά καλύμματα/συσκευασίες  -   11.159
10. Πιάτα/ποτήρια/μαχαιροπήρουνα -   9.849
 
Eπίσης η ΗΕLMEPA τονίζει πως: Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί η τάση μείωσης ογκωδών απορριμμάτων, όπως οικοδομικά υλικά, εξαρτήματα αυτοκινήτων, άχρηστες οικιακές συσκευές κ.ά. που καταγράφεται στα στοιχεία της 25ετίας. Όμως, ανησυχητική είναι παράλληλα η ευρεία διασπορά ελαφρύτερων απορριμμάτων, κυρίως πλαστικών που, από το 2008, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη 6άδα των απορριμμάτων και σχετίζονται αποκλειστικά με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη.
 
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι μία άλλη σημαντική πτυχή του προβλήματος που αναδεικνύεται τα δύο τελευταία χρόνια: περίπου 30% των απορριμμάτων είναι διασπασμένα κομμάτια πλαστικού, φελιζόλ και γυαλιού, διαστάσεων μέχρι 2,5 εκατοστά. Ειδικά όσον αφορά τα πλαστικά, η σταδιακή διάσπασή τους σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και βιοσσυσωρεύονται, αποτελεί πηγή κινδύνου για θαλάσσιους οργανισμούς και τον ίδιο τον άνθρωπο.
 
Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2015 αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να εκφράσουμε το σεβασμό μας στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας για όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει. Επιπλέον, η ενεργός συμμετοχή ευαισθητοποιημένων ατόμων και φορέων θα δώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα συλλογικότητας και υπεύθυνης στάσης απέναντι στις μεγάλες περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις των καιρών μας».
 
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να συμπληρώσουν  τη Δήλωση Συμμετοχής στο website της HELMEPA στο σύνδεσμο  http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php ή να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, [email protected], τηλ. 210-9343088.
 
Πηγή: e-selides

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 @ 09:07:54 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
 Το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης την 31η Οκτωβρίου, διοργανώνει ομιλίες και εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή του ρόλου της αποταμίευσης... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 @ 13:26:05 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
 Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίστηκε φέτος η 3η Οκτωβρίου. ... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 @ 19:42:52 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
 Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, προκειμένου να επισύρει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για τη μοίρα των φυλακισμένων... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 @ 11:29:19 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
«Οι δυνατές προκλήσεις απαιτούν δυνατές απαντήσεις. Μια γενιά πριν, τα έθνη του κόσμου συμφώνησαν να δράσουν για την προστασία της στιβάδας του όζοντος, ξεκινώντας μια διακυβερνητική διαδικασία που χάραξε νέα μονοπάτια».... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015 @ 14:13:02 στην κατηγορία: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
H UNESCO, στις 17 Νοεμβρίου 1965, ανακήρυξε την 8η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.... περισσότερα »