Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Δεν βρέθηκαν γεγονότα για σήμερα.
Προσεχώς:
Τρέχοντα
Εργασία

Κρίση, μετεγγραφές και ο διπλασιασμός των αριστούχων διαμόρφωσαν τις βάσεις

Καταχωρήθηκε στις: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 1622
στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Χ. Κάτσικας: -Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πλέον-, υποστηρίζει ο κ. Κάτσικας, ότι -κανένα τμήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση και επιλέγουν κλασσικά τμήματα-.
 
«Η οικονομική κρίση, οι μετεγγραφές και ο διπλασιασμός των αριστούχων στη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση λείαναν το έδαφος για τη διαμόρφωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ» τονίζει σε συνέντευξή του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας, ειδικός σε θέματα Παιδείας.
 
«Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα, παρόλο που εξέπληξαν μεγάλο μέρος των υποψηφίων λόγω της ανόδου των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων» τονίζει ο κ. Κάτσικας και προσθέτει: «Με βάση τον διπλασιασμό των αριστούχων στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση ήταν αναμενόμενη η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές και πολυτεχνικές σχολές, που κυμαίνονται από 300 έως και 1000 μόρια. Επίσης, η μικρή αύξηση των αριστούχων στη θεωρητική κατεύθυνση, αλλά και η αύξηση των υποψηφίων που ξεπέρασαν τη βάση εισαγωγής, έδωσαν μία άνοδο των βάσεων χαμηλότερης έντασης στις νομικές, ψυχολογικές και φιλοσοφικές σχολές του Πρώτου επιστημονικού πεδίου».
 
Ο κ. Κάτσικας σημειώνει με έμφαση ότι έχουμε «πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν έχουν αδελφά τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή όσα τμήματα στην περιφέρεια δεν είχαν κάποιο συμβατό τμήμα σε σχέση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να πάρουν μετεγγραφή, αυτά τα τμήματα είτε έμειναν στάσιμα, είτε ανέβηκαν λίγο, είτε είχαν μεγάλη πτώση στις βάσεις».
 
Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πλέον, υποστηρίζει ο κ. Κάτσικας, ότι «κανένα τμήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση και επιλέγουν κλασσικά τμήματα. Επιλέγουν δηλαδή από κεκτημένη ταχύτητα τμήματα γοήτρου, όπως της Νομικής, πολυτεχνικές σχολές κλπ. Παρά το γεγονός ότι πολυτεχνικά τμήματα όπως αυτό των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων δεν έχουν προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, διότι έχει τελειώσει η οικοδομή τα τελευταία τρία χρόνια. Επιλέγονται όμως λόγω της κλασσικότητας των σπουδών και με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων».
 
Η συνέντευξη του ειδικού σε θέματα παιδείας, εκπαιδευτικού Χρήστου Κάτσικα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, έχει ως εξής:
 
Ερ.: Κύριε Κάτσικα ποιο είναι το χαρακτηριστικό των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων;
Απ.: Με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων, τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα παρόλο που εξέπληξαν μεγάλο μέρος των υποψηφίων λόγω της ανόδου των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων.
Πιο συγκεκριμένα: Με βάση τον διπλασιασμό των αριστούχων στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση ήταν αναμενόμενη η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές και πολυτεχνικές σχολές, που κυμαίνονται από 300 έως και 1000 μόρια. Επίσης, η μικρή αύξηση των αριστούχων στη θεωρητική κατεύθυνση, αλλά και η αύξηση των υποψηφίων που ξεπέρασαν τη βάση εισαγωγής, έδωσαν μία άνοδο των βάσεων χαμηλότερης έντασης στις νομικές, ψυχολογικές και φιλοσοφικές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Στην περιφέρεια, τα πράγματα ήταν διαφορετικά όσον αφορά τα ΤΕΙ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει χαμηλότερες βάσεις. Πτώση των βάσεων έχουμε επίσης στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν έχουν αδελφά τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή όσα τμήματα στην περιφέρεια δεν είχαν κάποιο συμβατό τμήμα σε σχέση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να πάρουν μετεγγραφή, αυτά τα τμήματα είτε έμειναν στάσιμα, είτε ανέβηκαν λίγο, είτε είχαν μεγάλη πτώση στις βάσεις. Για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμήμα Επιστημών Θάλασσας και στο τμήμα Περιβάλλοντος που δεν έχουν αδελφά τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα πέφτουν οι βάσεις, ενώ στο Μαθηματικό ή στο τμήμα Γεωγραφίας που μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφή στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη οι βάσεις ανέβηκαν.
 
Ερ.: Λέτε με λίγα λόγια ότι η οικονομική κρίση που καθιστά πλέον πιο επιτακτικές τις μετεγγραφές φοιτητών επηρέασε τις βάσεις;
Απ.: Η οικονομική κρίση και οι μετεγγραφές συν το γεγονός ότι έχουμε διπλασιασμό των αριστούχων στη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση σε σχέση με πέρυσι, λείαναν το έδαφος για τα φετινά αποτελέσματα.
 
Ερ.: Ποια είναι η σχέση των βάσεων με την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης;
Απ.: Τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης που πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν στον αφρό των επιλογών λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, παρουσιάζουν πέρυσι και εφέτος μια εγκατάλειψη, γεγονός που δείχνει ότι οι υποψήφιοι έχουν στο μυαλό τους ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση και επιλέγουν κλασσικά τμήματα. Επιλέγουν δηλαδή από κεκτημένη ταχύτητα τμήματα γοήτρου, όπως της Νομικής, πολυτεχνικές σχολές κλπ. Παρά το γεγονός ότι πολυτεχνικά τμήματα όπως αυτό των Πολιτικών Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων, αν κάποιος έβλεπε την επαγγελματική προοπτική σήμερα θα έλεγε ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, διότι έχει τελειώσει η οικοδομή τα τελευταία τρία χρόνια. Επιλέγονται όμως λόγω της κλασσικότητας των σπουδών και με βάση τις προτιμήσεις περισσότερο, γιατί οι υποψήφιοι καταλαβαίνουν ότι μετά από πέντε χρόνια κανένα τμήμα δεν μπορεί να τους υποσχεθεί το παραμικρό.
 
Ερ.: Ακόμη και στην Ιατρική;
Απ.: Δυστυχώς γιατί οι υποψήφιοι ξέρουν ότι πάνω από 10.000 πτυχιούχοι ιατρικών σχολών βρίσκονται τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία, στη Σουηδία, την Αγγλία και σε άλλες χώρες γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 @ 11:46:28 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Πρόταση για δημιουργία δύο νέων εδρών.Τι αλλάζει ενόψει του -Νέου Λυκείου-.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 @ 12:15:13 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Κατά 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καταβληθεί στεγαστικό φοιτητικό επίδομα σε περισσότερες οικογένειες που τα παιδιά τους... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014 @ 11:38:24 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Κερδισμένοι είναι όσοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα δυο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014 @ 13:36:31 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ως σκάνδαλο μεγατόνων χαρακτηρίζει πολυτροπολογία η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014 @ 11:45:38 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για την απορρόφηση των διοριστέων του ΑΣΕΠ.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014 @ 10:01:08 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ποιοι εκπαιδευτικοί θα δικαιούνται διπλή μοριοδότηση. Ιδρύεται παράλληλα για πρώτη φορά συμβούλιο πρώην υπουργών Παιδείας.... περισσότερα »