Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Παιδιά κλινικά παχύσαρκα και υπέρβαρα βιώνουν εκφοβισμό

Καταχωρήθηκε στις: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 2475
στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε στο περιοδικό Pediatrics δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός  παιδιών  που είναι κλινικά παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, βιώνουν λόγω τους βάρους τους εκφοβισμό στο σχολείο αλλά και στο σπίτι.

Μάλιστα τα παιδιά δήλωσαν ότι στα άτομα που τους ασκούν εκφοβισμό έχουν συμπεριλάβει γονείς, δασκάλους και προπονητές.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την χρήση διαδικτυακού ερωτηματολογίου και δόθηκε σε 1425 εφήβους ηλικίας 14 έως 18 ετών που παρακολούθησαν 2 προγράμματα απώλειας βάρους. Από αυτά τα παιδιά τα 361 απάντησαν το ερωτηματολόγιο. Να σημειωθεί εδώ ότι από τα 361 παιδιά το 40% ήταν παχύσαρκοι, 24 % ήταν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος (ήταν παλαιότερα υπέρβαροι και παρακολουθούσαν τα προγράμματα για να διατηρήσουν το επιθυμητό από εκείνους βάρος τους). Ωστόσο η έρευνα δεν συμπεριελάμβανε απαντήσεις από παιδιά που δεν είναι (και δεν είχαν υπάρξει)   κλινικά παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ενώ επίσης δεν συμπεριέλαβε και παιδιά που είναι υπερβολικά αδύνατα.
 
Σύμφωνα με την dr. Rebecca Puhl (η οποία είναι υπεύθυνη ερευνών και πρωτοβουλιών για το στίγμα που προκαλεί το βάρος στο Κέντρο Rudd για την Πολιτική των Τροφίμων και την Παχυσαρκία του Πανεπιστήμιο Yale και συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας)  τα παιδιά που είναι κλινικά παχύσαρκα ή υπέρβαρα αντιμετωπίζουν πειράγματα και εκφοβισμού, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λίγες πηγές υποστήριξης ή συμμάχους. Επίσης ανέφερε ότι αυτά τα παιδιά βιώνουν εκφοβισμό τρεις έως έξι φορές πιο συχνά από ότι τα υπόλοιπα παιδιά, ανάλογα βέβαια και με την ηλικιακή ομάδα που βρίσκονται.
 
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν:

• Το 64% των παιδιών  ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πειράγματα  στο σχολείο λόγω του βάρους τους, και το 20 %  μάλιστα είπε ότι συνέβη συχνά ή πολύ συχνά
• Το 27 % των παιδιών είπαν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πειράγματα από το δάσκαλο ενώ το 3% των παιδιών ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά
• Το 42% των παιδιών είπαν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πειράγματα τουλάχιστον μία φορά από  καθηγητές φυσικής αγωγής ή προπονητές και το 6% είπαν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πειράγματα ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά
• Τέλος το 32% των παιδιών  είπαν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πειράγματα από γονείς και το 11% είπαν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πειράγματα ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.
 
Ο dr. Mark Schuster, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και μέλος της ερευνητικής ομάδας της συγκεκριμένης έρευνας, δήλωσε ότι ο εκφοβισμός σαν φαινόμενο αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει συνέπειες σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο στα παιδιά, συνέπειες που τα επηρεάζουν και στην ενήλικη ζωή τους. Όσον αφορά την πεποίθηση, που υπάρχει και στην Ελλάδα, ότι «παιδιά είναι και έτσι κάνουν» ο dr. Schuster δήλωσε: «Πάντα συνέβαιναν πράγματα τα οποία δεν ενέκρινε η κοινωνία μας. Από εκεί και πέρα είναι στην άποψη του καθενός για το πώς θα αντιμετωπίσει τα πράγματα. Μπορεί κάποιος να τα δει με αυτό τον τρόπο ή να πει ότι είναι λάθος και να βοηθήσει τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό και τα παιδιά που ασκούν τον εκφοβισμό».
Η έρευνα δόθηκε στην δημοσιότητα στις 24/12/2012 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PEDIATRICS τον Ιανουάριο του2013.
 
Πηγή: ΓΡΑΦω ΚΑΙ ΔΡω

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 @ 07:28:35 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 @ 19:08:16 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, οι εγγραφές για τη δωρεάν συμμετοχή των μαθητών στη δράση «Παιδικό Πανεπιστήμιο» από την Περιφέρεια Αττικής.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 @ 16:52:59 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Πλους Μαθητών της Γ Λυκείου με Υποβρύχιο και Πυραυλακάτους στο Πλαίσιο Εορταστικών Εκδηλώσεων του Αγ. Νικολάου.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019 @ 12:29:09 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:
... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Κυριακή, 6 Μαΐου 2018 @ 12:17:32 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο προγραμματισμός των ενδοσχολικών εξετάσεων των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2017 - 2018.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 @ 11:29:50 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Από 2 έως και 18 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19.... περισσότερα »