Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Το δικαίωμα στο λάθος

Καταχωρήθηκε στις: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 1922
στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Του Στελιου Μαρiνη*

Μολονότι πιστεύω ότι η δημόσια παιδεία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την προστασία της, δήλωσα ευθέως στους μαθητές του σχολείου μου ότι οι καθηγητές τους δεν θα ήθελαν να κάνουν κατάληψη. Παράλληλα, τους τόνισα ότι θα σεβαστούμε κάθε απόφασή τους, εφόσον δεν στηρίζεται σε ταπεινά ελατήρια.


Ολα αυτά δεν τους τα είπα ως ατομικές σκέψεις, αλλά μεταφέροντας την άποψη της πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων που είχε εκφραστεί σε άτυπη συνεδρίαση του οργάνου. Οι μαθητές με άκουσαν, με χειροκρότησαν και αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη ψηφίζοντας 152 υπέρ και 52 κατά. Οι λόγοι που ήμουν προσωπικά αντίθετος σε αυτή την κατάληψη ξεκινούσαν από την αγωνία μου, που είναι και αγωνία όλων των συναδέλφων, να βγάλουμε την ύλη, να υλοποιήσουμε τα πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και να διεκδικήσουμε αιτήματα για το σχολείο και την παιδεία με κοινή δράση καθηγητών, γονέων και μαθητών, κοινωνικών φορέων, αντί της αυτόνομης μαθητικής κινητοποίησης. Από την άλλη όμως δεν είδα μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τις 1.500 περίπου χαμένες μέχρι σήμερα ώρες στο σχολείο μας εξαιτίας της απουσίας καθηγητών, ούτε για όλες τις άλλες ελλείψεις που οφείλονται στην απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, ενώ καθημερινά στήνονται πάνελ και παράθυρα για τις καταλήψεις. Με άλλα λόγια, έστω και αν ο τρόπος προβολής των καταλήψεων στρεβλώνει την εικόνα, επιτυγχάνει να μένουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας τα ζητήματα της εκπαίδευσης.
Ισως οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα των πολιτικών αποτελεσμάτων της πάλης τους, αντιλαμβάνονται όμως ότι καταλαμβάνοντας τα σχολεία αποκτά η φωνή τους κάποιο βάρος που διαφορετικά το στερείται. Οσοι φωνασκούν για το ότι ανώριμα παιδιά προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες, οφείλουν να απαντήσουν αν το μέλλον που σχεδιάζεται ερήμην των παιδιών γι? αυτά αξίζει να το εμπιστεύονται και να το περιμένουν αδρανείς. Αλλά γιατί να πάμε στο μέλλον; Είναι το παρόν που ζουν αντάξιο του ενδιαφέροντος που οφείλει η κοινωνία να δείχνει για τα παιδιά της; Τους ζητάμε να καταργήσουν εθελοντικά τη νιότη τους, να πάψουν να παίζουν, να ερωτεύονται, να απολαμβάνουν τις στιγμές που δεν θα ξανάρθουν, χωρίς να τους πείθουμε ότι οι θυσίες που τους ζητάμε αξίζουν τον κόπο. Ισως οι μαθητές μου κάνουν λάθος, ωστόσο είναι οι μόνοι που το δικαιούνται.

*Ο Στέλιος Μαρίνης είναι Μαθηματικός - συγγραφέας.
Πηγή: e-selides

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 @ 18:47:03 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ένας κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με «βαριές» υπογραφές !... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 @ 10:10:11 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 20-3-2019 έως και την Τρίτη 2-4-2019, ώρα 15:00, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2019.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 @ 20:25:59 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Πώς γίνεται μια ανασκαφή; Ποιοι συνεργάζονται για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πώς συντηρούνται τα ευρήματα και πώς αυτά χρησιμοποιούνται μετά για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας;... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017 @ 11:46:08 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας για τη μετάβαση στον τόπο διορισμού τους.  Για πρώτη φορά, φέτος, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 @ 11:06:25 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 @ 08:41:35 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου έχει προσελκύσει και χιλιάδες Έλληνες, δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές.... περισσότερα »