Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Κάθε παιδί με το δικό του πρόγραμμα ύπνου

Καταχωρήθηκε στις: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 2034
στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Ερευνα δείχνει ότι οι ανάγκες των νηπίων διαφέρουν σημαντικά και δεν αλλάζουν με το χρόνο.
Δεν κοιμούνται όλα τα παιδιά τις ίδιες ώρες. Μερικά από αυτά κοιμούνται υπό φυσιολογικές συνθήκες λιγότερο χρόνο από τον επιβεβλημένο για την ηλικία τους, ενώ άλλα έχουν ανάγκη να παραμένουν περισσότερες ώρες στο κρεβάτι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 305 παιδιών που παρακολούθησαν, από ενός έως δέκα ετών, υπήρχε σημαντική διακύμανση στον χρόνο που κοιμούνταν κάθε βράδυ. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά -90%- παρέμεναν αρκετά σταθερά στις συνήθειές τους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Δηλαδή, παιδιά που κοιμούνταν λίγο ή παιδιά που κοιμούνταν πολύ σαν νήπια είχαν την τάση να συνεχίσουν το ίδιο και αργότερα.

Αυτό δείχνει ότι τα βιολογικά δεδομένα τους καθορίζουν την ποσότητα του ύπνου που κάθε παιδί έχει ανάγκη, ανακοινώνουν οι συγγραφείς μελέτης στο περιοδικό Pediatrics.

Δεν υπάρχει κλίμακα μέτρησης

«Τα ευρήματα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βέλτιστη ποσότητα ύπνου για όλο τον πληθυσμό των παιδιών», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Oskar G. Jenni. Αντιθέτως «υπάρχει ευρύ φάσμα κανονικής διάρκειας ύπνου μεταξύ των παιδιών», πρόσθεσε ο Jenni, διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης του παιδιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για παιδιά στη Ζυρίχη.

Μερικά παιδιά στη μελέτη έδειξαν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στη διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίον κοιμούνταν το βράδυ, σύμφωνα με τις αναφορές των γονέων. Ο μέσος χρόνου ύπνου σιγά σιγά μειωνόταν από περισσότερες από 14 ώρες την ημέρα σε ηλικία ενός έτους μέχρι 10 ώρες σε ηλικία 10 ετών.

Ωστόσο, για ηλικίες μεγαλύτερες από 10 έτη τα περισσότερα παιδιά ήταν σταθερά στις συνήθειές τους στον ύπνο. Τα παιδιά που είχαν την τάση να κοιμούνται λιγότερο από τους φίλους τους στην πρώιμη παιδική ηλικία κοιμούνταν επίσης λιγότερο σε μεγαλύτερη ηλικία, είπε ο Jenni. Το ίδιο ήταν αληθές για τα παιδιά που κοιμούνταν περισσότερο.

«Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι μερικά παιδιά κοιμούνται λιγότερο από άλλα και αντιθέτως», εξήγησε ο Jenni. Μερικοί γονείς, επισήμανε, έχουν μια «καθορισμένη» ώρα ύπνου για όλα τα παιδιά τους, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι κάθε παιδί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει διαφορετικές ανάγκες για ύπνο. Εάν βάλετε ένα παιδί, που φυσιολογικά κοιμάται λίγο, νωρίς το βράδυ στο κρεβάτι, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να κοιμηθεί το παιδί ή και να μείνει άγρυπνο όλη τη νύχτα, επισήμανε ο Jenni.

Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από αυτά τα οποία κοιμούνται πολύ λίγο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παιδιά, τα οποία ξυπνούν το πρωί χωρίς δυσκολία και δεν δείχνουν σημάδια υπνηλίας την ημέρα, έχουν χορτάσει τον ύπνο τους. Με τον ίδιο τρόπο, παιδιά που νιώθουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας ή έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολία με τη σχολική τους εργασία ίσως στερούνται αρκετού ύπνου.

Reuters - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή: e-selides

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 @ 19:08:16 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, οι εγγραφές για τη δωρεάν συμμετοχή των μαθητών στη δράση «Παιδικό Πανεπιστήμιο» από την Περιφέρεια Αττικής.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 @ 16:52:59 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Πλους Μαθητών της Γ Λυκείου με Υποβρύχιο και Πυραυλακάτους στο Πλαίσιο Εορταστικών Εκδηλώσεων του Αγ. Νικολάου.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019 @ 12:29:09 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:
... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Κυριακή, 6 Μαΐου 2018 @ 12:17:32 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο προγραμματισμός των ενδοσχολικών εξετάσεων των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2017 - 2018.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 @ 11:29:50 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Από 2 έως και 18 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017 @ 21:27:06 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2017 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης... περισσότερα »