Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Ας ακούσουμε τα παιδιά μας

Καταχωρήθηκε στις: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 1765
στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Του Στρατου Στρατηγακη*
Ξεκίνησαν και φέτος οι καταλήψεις. Πολλές απόψεις ακούγονται για τις αιτίες. Αλλοι μιλούν για «χαβαλέ», άλλοι για υπαρκτά προβλήματα. Και οι δύο απόψεις έχουν το δίκιο τους, χωρίς όμως, κατά τη γνώμη μου, να συλλαμβάνουν όλη την αλήθεια. Κατ’ αρχήν, η ύπαρξη και μόνο των καταλήψεων αποκαλύπτει ότι το σχολείο δεν είναι ελκυστικό στους μαθητές. Αν ήταν, δεν θα έχαναν ούτε ώρα, όπως κάνουν για όσα τους ενδιαφέρουν.

Το σχολείο πρέπει να είναι ελκυστικό γιατί η εκπαίδευση έχει ένα εγγενές πρόβλημα: απαντά σε ερωτήματα που ο μαθητής δεν έχει θέσει, γιατί είναι έξω από τα ενδιαφέροντα της ηλικίας του. Αργότερα θα καταλάβει τη χρησιμότητα όσων μαθαίνει τώρα. Πρέπει λοιπόν εμείς να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του, για να γίνει δεκτικός στη μάθηση. Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο δεν καταφέρνει να λειτουργήσει ποτέ στην ώρα του, για να μιλήσουμε μετά για τη σωστή λειτουργία του, ώστε να γίνει ελκυστικό στους μαθητές του. Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, με καθορισμένη σειρά για να είναι όλα έτοιμα τη μέρα του αγιασμού. Για παράδειγμα, 620 αναπληρωτές δάσκαλοι και 168 νηπιαγωγοί διορίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, για περίπου 2.000 μαθητές η σχολική χρονιά άρχισε με καθυστέρηση τριών εβδομάδων. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα είχαν υποβληθεί οι παραιτήσεις των υπευθύνων και την επόμενη χρονιά θα λειτουργούσαν όλα ρολόι. Στην Ελλάδα δεκαετίες τώρα η ίδια ιστορία. Πρόκειται απλά για ανικανότητα; Δεν το πιστεύω. Υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Από την καθυστέρηση στο διορισμό, το κράτος εξοικονόμησε πάνω από 500.000 ευρώ. Πώς νομίζετε ότι έχουμε τις μικρότερες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ευρωζώνη;
Τα παιδιά μας τα διδάσκονται όλα δύο φορές: Αγγλικά, Γερμανικά, Μαθηματικά, Ελληνικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Μουσική, ακόμη και γυμναστική κάνουν έξω από το σχολείο. Τα σχολεία είναι κλειστά το απόγευμα και απαγορεύεται ένας μαθητής να παίξει έστω λίγο μπάσκετ, χωρίς να πηδήξει κάγκελα, δηλαδή να παρανομήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι το διάβασμα γίνεται μετά το τέλος όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όταν τα παιδιά είναι ήδη κουρασμένα, με συνέπεια να φτάνουν να διαβάζουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Το θεωρείτε ζωή αυτό;

Προσωπικά είμαι κατά των καταλήψεων, αλλά μου φαίνεται ότι κάτι θέλουν να μας πουν τα παιδιά μας, ίσως να μην μπορούν να το εκφράσουν καλά, αλλά εμείς μάλλον δεν θέλουμε να το ακούσουμε...

* Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι Μαθηματικός στη μέση εκπαίδευση.
Πηγή: e-selides

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 @ 18:47:03 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ένας κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με «βαριές» υπογραφές !... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 @ 10:10:11 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 20-3-2019 έως και την Τρίτη 2-4-2019, ώρα 15:00, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2019.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 @ 20:25:59 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Πώς γίνεται μια ανασκαφή; Ποιοι συνεργάζονται για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πώς συντηρούνται τα ευρήματα και πώς αυτά χρησιμοποιούνται μετά για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας;... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017 @ 11:46:08 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας για τη μετάβαση στον τόπο διορισμού τους.  Για πρώτη φορά, φέτος, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 @ 11:06:25 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 @ 08:41:35 στην κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
 Το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου έχει προσελκύσει και χιλιάδες Έλληνες, δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές.... περισσότερα »