Αναζήτηση Άρθρων
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αναζητήσετε στα άρθρα σύμφωνα με λέξη-εις κλειδιά ή και κατηγορία:
Τελευταία Γεγονότα
Τρέχοντα
Εργασία

Οι μαθητές βιώνουν συστηματικά απειλές και σωματική βία

Καταχωρήθηκε στις: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 , από τον/την συγγραφέα: e-selides, επισκέψεις: 2238
στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
Ο φόβος κυριαρχεί στα ελληνικά σχολεία. Μεγάλο μέρος μαθητών και μαθητριών μαρτυρούν σε έρευνα πως έχουν υπάρξει θύματα ή και θύτες κάποιας μορφής εκφοβισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, σωματικής βίας, κοροϊδίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης.
Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ομολογούν πως ο καθένας το αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο, καθώς ποτέ δεν έχουν καταρτιστεί στο αντικείμενο.

Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας με θέμα «Ταυτότητες φύλου, εθνικές ταυτότητες και σχολική βία: διερευνώντας τη βία και τη θυματοποίηση στο σχολικό πλαίσιο», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.875 μαθητών και 200 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας, και παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου «Πυθαγόρας Ι» του ΑΠΘ.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 10% μαθητών δευτεροβάθμιας και 15% της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν βιώσει σε συστηματική βάση κάποια μορφή εκφοβισμού, κυρίως στη λεκτική της μορφή.

Στα γυμνάσια και στα λύκεια, ένας στους τρεις μαθητές έχει υποστεί λεκτικό εκφοβισμό με τη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, ή κοροϊδίας, ή διάδοσης φημών.

Το 2% ως 10% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ομολογούν πως αρκετές φορές την εβδομάδα έκαναν σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου ή κορόιδεψαν ή μίλησαν άσχημα σε κάποιον συμμαθητή τους, ακόμα και ότι άσκησαν σωματική βία με τη μορφή εξαναγκασμών ή καταστροφών.

Από την πλευρά τους, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών (65% των δασκάλων και 40% των καθηγητών), δήλωσαν ότι ο λεκτικός εκφοβισμός συμβαίνει αρκετά συστηματικά στο σχολείο και ακολουθούν ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ ένας στους πέντε εκπαιδευτικούς δήλωσε πως τα επεισόδια εκφοβισμού μπορούν να έχουν διάρκεια από έναν μήνα ως έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιστατικά εκφοβισμού έχουν θύματα συνήθως παιδιά ξένης καταγωγής, ή μαθητές με υψηλές σχολικές επιδόσεις, ενώ οι δράστες είναι συνήθως αγόρια, κυρίως Ελληνες, που δρουν σε ομάδες 2-3 ατόμων, είναι συνομήλικοι με το θύμα, κάνουν φασαρία στην τάξη, φέροντα άσχημα και έχουν χαμηλή σχολική επίδοση.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών εκφοβισμού, τα παιδιά-θύματα δήλωσαν πως ή τα αγνοούν, ή προσπαθούν να τα αποφύγουν (κορίτσια) ή επιζητούν εκδίκηση (αγόρια), ενώ μέρος αυτών αναζητούν βοήθεια σε κάποιο φίλο ή ενήλικο εντός σχολείου.

ethnos

Πηγή: Έθνος

Άρθρα από την ίδια κατηγορία

Προστέθηκε την: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 @ 12:05:22 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 @ 19:42:07 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Οδηγίες σχετικά με τις παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου – σχολικού έτους 2021-2022.... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 @ 12:12:08 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022 @ 11:53:46 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Ερωτήσεις-απαντήσεις για τη λειτουργία των σχολείων ....... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022 @ 11:46:42 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:... περισσότερα »
Προστέθηκε την: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022 @ 11:42:41 στην κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΗΣ
 Ευχαριστώ κ.Υπουργέ, Κυρία Παπαευαγγέλου, Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, Κυρίες και κύριοι,... περισσότερα »