Δέλτα Έβρου - ΕΒΡΟΥ

Περιγραφή: Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα πλούσιο Δέλτα, έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης στο Δέλτα  του Έβρου συνθέτει ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό. Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζουν την περιοχή, οφείλονται στις πολλαπλές επιδράσεις που δέχεται ο υγρότοπος εξαιτίας της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης.
Το Δέλτα του Έβρου φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 316 είδη πουλιών, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν συγκριθεί με το σύνολο των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα (425 είδη).
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξία του υγρότοπου τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για το ξεχειμώνιασμα πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Το χειμώνα δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα. Την εποχή αυτή, μπορεί κανείς να θαυμάσει εκατοντάδες φοινικόπτερα και κύκνους και χιλιάδες πάπιες να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα, ενώ το σούρουπο να μετακινούνται προς τις ακτές.

Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τις μεταναστεύσεις τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα του Έβρου ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, ο νανόγλαρος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.
Φωτογραφία από E-selides.gr